Nieuws11 nov '14 14:39Aangepast op 11 nov '14 15:10

Steeds meer mensen onvindbaar voor schuldeisers

Auteur: Bram van Dijk

Het aantal mensen dat onvindbaar is voor schuldeisers blijft maar toenemen. Afgelopen maand waren het er bijna 73 duizend, blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR). In januari 2013 ging het nog om een kleine 60 duizend mensen.

Foto: ANP
Foto: ANP


"Dat is heel vervelend. Vaak zien ze geen uitweg, de schulden stapelen zich op. De brieven met aanmaningen vallen in de bus en dan denken mensen: als ik maar zorg dat ik me daar van afkeer en ik verdwijn in het niets, dan lost het zich misschien wel op."

Hoe kan je verdwijnen?
"Je kunt bij wijze van spreken zorgen dat je in een bepaalde gemeente ingeschreven blijft en vervolgens verhuizen en daar je niet opnieuw inschrijven. Je kunt bijvoorbeeld naar het buitenland gaan. Maar je kunt ook je naambordje van de deur afschroeven, de gordijnen dicht doen en net doen alsof je er niet bent."

Doen de schuldeisers wel genoeg moeite om iemand te vinden?
"Ik denk dat iedereen zijn best doet. Zeker schuldeisers zullen er alles aan doen om te zorgen dat ze mensen terug kunnen traceren. Maar er zijn wat dat betreft ook ontwikkelingen, waar BKR ook aan meewerkt. In combinatie met de gemeente en het ministerie van Sociale Zaken zijn we bezig met een systeem te ontwikkelen om oplopende schulden vroeg te signaleren. Dat betekent feitelijk dat er een brief naar de gemeente gaat en de gemeente met behulp van sociale wijkteams kan zorgen dat men er vroeg bij is als de schulden zich opstapelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen