Nieuws19 aug '14 12:46

Experimenteel medicijn ebolavirus lijkt effect te hebben

Auteur: BNR Webredactie

Drie Afrikaanse dokters die besmet zijn met ebolavirus zijn aan de betere hand. Zij worden behandeld met het experimentele medicijn Z-Mapp.

Volgens hun hoofdarts vertonen ze 'aanzienlijke tekenen van vooruitgang'. Viroloog Ab Osterhaus vindt het nog wel te vroeg om te concluderen dat het medicijn werkt: "Er moet eerst meer informatie zijn. Nu gaat het om enkele patiënten, zonder dat er een controlegroep is. Pas als meerdere gevallen zijn vergeleken, kan er gekeken worden in hoeverre het medicijn veilig is en wat het effect ervan is. Maar we staan met de rug tegen de muur, dan moet je overal achteraan gaan", zegt hij tegen BNR.

Toch ligt het grootste probleem volgens Osterhaus nu nog binnen de logistiek: "De tot nu toe genomen maatregelen zijn niet voldoende. Er moet een gecoördineerde actie komen, ook vanuit landen met de nodige expertise. Ik denk dan aan Europa en de Verenigde Staten. Het is van groot belang dat de opsporing en isolatie van het virus sneller verloopt."

Weggelopen patiënten terecht
De 17 ebolapatiënten die afgelopen weekend een kliniek in Liberia zijn ontvlucht, zijn weer terecht, maakte de Liberiaanse minister van Informatie, Lewis Brown, bekend. De patiënten zaten in quarantaine in een kliniek in de hoofdstad Monrovia, omdat ze besmet zijn met het dodelijk ebolavirus. Bij sommigen was de ziekte al vastgesteld, bij anderen waren sterke vermoedens dat ze ziek waren. Ze zijn inmiddels overgebracht naar een andere kliniek. "We zijn blij dat we kunnen bevestigen dat alle 17 individuen gevonden zijn en overgebracht zijn naar een speciaal behandelcentrum", aldus Lewis.

Het ebolavirus heeft tot nu toe 1229 levens gekost, meldt de World Health Organisation (WHO). Vooral in de zwaarst getroffen steden, die nu in quarantaine zitten, is er een ernstig tekort aan voedsel. Liberia and Sierra Leone hebben de meeste moeite met het controleren van de uitbraak.

Gerelateerde artikelen