Nieuws11 sep '14 13:59Aangepast op 12 sep '14 15:29

Hilversums gezin vermoedelijk naar Syrië afgereisd

Auteur: BNR Webredactie

Een gezin met vier kinderen uit Hilversum wordt er van verdacht naar Syrië te zijn afgereisd om zich aan te sluiten bij de Islamitische Staat. Dat heeft burgemeester Pieter Broertjes bekend gemaakt.

In een brief aan de gemeenteraad zegt Broertjes in begin september door de AIVD in ingelicht. Het gaat om een man, een vrouw en hun vier kinderen. De kinderen gingen nog naar school.

"De AIVD heeft mij begin september op de hoogte gesteld van het feit dat een Hilversums gezin vermoedelijk naar Syrië is afgereisd. De ouders lijken de stap te hebben genomen zich in het kalifaat van de IS te vestigen. Het gezin bestaat uit een man, een vrouw en hun vier kinderen. Meerdere kinderen zijn leerplichtig. De schoolleiding is op de hoogte gebracht", stelt Broertjes in de brief (zie pdf).

Tegen BNR zegt hij verder dat er nog een aantal dingen niet zeker zijn. "We weten dat ze weg zijn uit Hilversum. De AIVD heeft het vermoeden dat het gezin naar Syrië onderweg is. Verder zijn ze heel schaars in die informatie en meer weet ik dus ook niet."

Toezicht
Broertjes heeft een paar dagen de tijd genomen om met diverse partijen te spreken over de kwestie voor hij de raad informeerde. "Ik heb informatie ingewonnen over het gezin, bij de politie, het bestuur van moskeeën en de kinderbescherming. Het gezin is nooit eerder boven komen drijven."

Het nieuws kwam voor Broertjes dus uit het niets. "Ik kan het niemand kwalijk nemen. Zo is het in Nederland verdeeld. Ik word als laatste in lijn geconfronteerd met die informatie."

Verder zegt hij dat de aanpak van radicalisering sinds 2007 een thema binnen het integraal veiligheidsbeleid van de gemeente Hilversum is. "Regelmatig wordt het dreigingsbeeld geactualiseerd en er wordt structureel geïnvesteerd in het onderhouden van het maatschappelijk netwerk van sleutelpersonen. Met vertegenwoordigers van alle moskeeën wordt regelmatig overlegd over veiligheid en uitingen van discriminatie."

Gerelateerde artikelen