Nieuws1 mei '14 16:29

CDA-er Oskamp: 'Straffen bedreigingen moeten hoger'

Auteur: Bram van Dijk

Supporters die bestuurders en medewerkers van Ajax bedreigen moeten strenger gestraft worden. Bovendien kan de politie beter optreden als ze bij clubs infiltreren. Dat zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam tegen BNR.

"Ik denk dat mensen die bedreigd worden een afweging maken tussen wat het ze oplevert en welk risico ze lopen. Ik kan me heel goed voorstellen dat directeuren van voetbalclubs denken: laat maar gaan", zegt Oskam. De strafmaat is volgens hem op dit moment te laag. De maximumstraf is nu twee jaar gevangenisstraf. "Maar dat krijgt nooit iemand in de praktijk."

Boemerang
Een verhoging van de straf kan net een duwtje in de rug zijn om aangifte te doen. "Nu krijgen de daders vaak niet eens vrijheidsstraffen. Dan staan ze zo weer op straat. En ze vergeten niet dat je aangifte hebt gedaan, dus dat werkt vaak weer als een boemerang."

'Supporters verlinken niet'
Oskam, zelf professioneel scheidsrechter geweest, denkt dat de politie beter werk kan verrichten door te infiltreren bij de club. "We weten dat voetbalsupporters elkaar niet verlinken, dus dat betekent dat je op andere manieren je bewijslast moet verzamelen. We zijn bezig met de verscherping van de voetbalwet. Dat geeft de mogelijkheid om mensen flink aan te pakken. De politie zou samen met de clubs meer moeten interveniëren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen