Nieuws23 sep '14 19:07

IS-strijd: VVD heeft minder geduld dan PvdA

Auteur: Bram van Dijk

De regeringspartijen zijn nog niet klaar om mee te doen met de strijd tegen IS. Dit blijkt uit een rondgang van BNR.

Nederland wil eerst weten wat het einddoel is, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen. "Waar moet dit allemaal toe leiden? En daarbij: Nederland wil voor het ingrijpen in Syrië een volkenrechtelijk mandaat. Het moet juridisch allemaal kloppen." Dit mandaat kan de VN afgeven, maar dan moet ook Rusland instemmen.

Verschil regeringspartijen
Het geduld van de VVD is bijna op; de partij vindt eigenlijk dat er nu al, zonder mandaat, ingegrepen kan worden onder de noemer 'humanitaire nood'. "Als er 120.000 mensen in paniek de grens over vluchten, kun je van een humanitaire noodsituatie spreken. Een volkenrechtelijk mandaat heeft onze voorkeur, maar er zijn situaties denkbaar waarin dat niet noodzakelijk is'', zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in het gebouw van de Tweede Kamer.

PvdA-leider Diederik Samsom is voorzichtiger, zegt hij tegen BNR. "Zonder het VN-spoor te bewandelen, zonder te proberen om in de Veiligheidsraad tot overeenstemming te komen... Het is niet zo zeer een volkenrechtelijk probleem, maar meer een probleem voor de toekomst. Want er moet wel een gedragen internationaal ingrijpen zijn."

F-16 of JSF?
Als Nederland wil gaan bijdrage, is het nog de vraag wat het gaat doen. De Nederlandse F-16's zijn misschien niet geschikt voor deze strijd, zegt VVD'er Han ten Broeke. "Men heeft F22 Raptor-vliegtuigen ingezet. Dat is voor het eerst in de geschiedenis dat er vliegtuigen met stealthcapaciteit zijn ingezet." Deze vliegtuigen zijn nauwelijks traceerbaar voor de vijand. "Onze F-16's hebben die kwaliteiten niet, wel onze opvolger de JSF. Je zou kunnen zeggen dat de 21ste eeuw-luchtaanvallen vanochtend begonnen zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen