Nieuws18 apr '14 13:14Aangepast op 18 apr '14 14:00

Het roerige tennisleven van Martin Verkerk

Auteur: BNR Webredactie

Nederland sloot hem in de armen na zijn finaleplaats op Roland Garros. Maar na de hoge piek volgde een diepe depressie vol drank en vrouwen. Nu is er een biografie.

De biografie 'Extreem' van de hand van NOS-verslaggever Martin Vriesema vertelt over de successen, maar ook over de roerige depressie die Verkerk had tijdens zijn blessures. Hij kwam vaak pas na 14.00 uur uit bed. "Ik sloot mezelf op en had geen contact meer met vrienden. Ik ging echt in een negatieve spiraal terwijl ik had moeten opstaan en trots moeten zijn op mijn prestaties", zegt Verkerk bij Paul van Liempt.

Vaderlijk advies
Maar ook tijdens zijn goede periode was hij geen lieverdje: veel drank en heel veel vrouwen. "Mijn vader en tegelijkertijd beste vriend zei altijd: geen casino's en geen drugs. En daar heb ik me netjes aan gehouden. Dat de rest dan wat uit de hand liep…."

Grillen
Schrijver Vriesema denkt dat Verkerk niet per se slechter presenteerde door zijn roemruchte nachtleven. "Ik ben ervan overtuigd dat Martin de finale van Roland Garros haalde door zijn karakter, door zijn grillen. Zijn pieken waren zo hoog." Door blessures en de ziekte van Pfeiffer kwam hij nooit meer terug op dat niveau. Verkerk: "Ik denk dat vrouwen en drank me beïnvloed hebben, maar de depressie woog veel zwaarder. Daardoor kwam het vluchtgedrag."

Coach Carr
In het boek komt ook zijn coach Nick Carr aan het woord, waar Verkerk in 2005 hard mee brak. Sindsdien hebben de voormalige boezemvrienden niet meer op normale toon met elkaar gesproken. Carr is nu het boek aan het lezen. Vriesema: "Ik vrees dat hij wel een beetje boos wordt, maar hopelijk leest hij tussen de regels door."

Nu
Met de boekpresentatie lanceert de oud-tennisser ook de Martin Verkerk Academie in Noordwijkerhout: een tennisschool voor amateurs, profs en talenten. En de Martin Verkerk Expercience: een uitje voor bedrijven en tennisscholen met lezingen, voedingsspecialisten en psychologen. "We gaan ook in op depressies. En dat probeer ik ook met het boek bespreekbaar te maken. Ik kan in ieder geval zeggen hoe je er niet mee moet omgaan."

Gerelateerde artikelen