Nieuws10 dec '12 22:40Aangepast op 11 dec '12 07:47

EU: Syrische oppositie is legitieme vertegenwoordiger

Auteur: Mijke Hurkx

De Europese Unie heeft de Syrische nationale oppositiecoalitie erkend als de legitieme vertegenwoordiger van de Syrische bevolking.

Dat hebben de 27 buitenlandministers van de EU maandagavond verklaard na een ontmoeting met Ahmed Moaz al-Khatib, de voorzitter van de oppositiecoalitie.

Frankrijk en Groot-Brittannië en andere landen hebben de oppositiecoalitie erkend als de enige legitieme volksvertegenwoordiging van de Syrische bevolking. Maar die erkenning is niet door de EU overgenomen.

Stapje minder
De EU erkent de oppositie nog niet als de enige vertegenwoordiging van het Syrische volk. "Dat is het verschil tussen zwanger en een beetje zwanger. De internationale formulering die echt erkenning inhoudt, dat is de 'enige soevereine vertegenwoordiger van het volk'. Wat Europa nu doet is 'soevereine vertegenwoordiger' en dat is dus een stapje minder", legt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg uit.

"Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste is misschien dat ze willlen afwachten wat de Amerikanen gaan doen. Er is morgen een bijeenkomsten van de vrienden van Syrië in Marrakech en daar komt deze kwestie aan de orde. Maar er zijn scrupules, want de oppositie heeft ook veel wantrouwen in de Westerse wereld."

Reden daarvoor is dat de VS gisteren de Syrische rebellengroep 'al-Nusra Front' op de wereldwijde terreurlijst hebben gezet.

Betekenis van erkenning
"Langzamerhand brokkelt de steun van Al-Assad steeds verder af en de oppositie wordt steeds sterker. Deze erkenning betekent van alles: ze krijgen meer medische hulp, makkelijkere inzetbaarheid van het Rode Kruis, het beter inrichten van vluchthavens op de grens, betere communicatiemiddelen en op den duur misschien ook zaken als wapens", vervolgt Hammelburg.

"Die worden al geleverd, maar op een moment komt er structuur in en als de oppositie zich meer zal presenteren als één geheel en de onbetrouwbare elementen verwijderd: dan heb je kans dat het een min of meer normale verhouding wordt. En daar heeft de Syrische bevolking baat bij. Maar we moeten de aanhang van Al-Assad onderschatten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen