Nieuws3 feb '14 14:40

'Zonder uitbreiding geen winst voor Netflix in Nederland'

Auteur: BNR Webredactie

Het aanbod van Netflix moet beter en uitgebreider wil het bedrijf ooit winst maken in Nederland. Maar de hit-series van de Amerikaanse zender HBO zullen daarvoor niet worden gebruikt. Dat zegt Joris Evers, de Nederlander die bij Netflix over de wereldwijde communicatie gaat, op BNR.

De voltallige directie was afgelopen week in Amsterdam om te kijken hoe het hier gaat en om te bekijken wat het volgende Europese land in de uitbreidingsstrategie moet zijn. Verslaggever Ronald Olsthoorn sprak in het Conservatorium Hotel met Evers, die uitkijkt naar 14 februari, de dag waarop een nieuwe serie House of Cards begint. Het is de serie waarmee Netlfix zich op de kaart heeft gezet, maar in Nederland wil het nog niet zo vlotten.

Tovenaar
"Het was niet de verwachting om meteen zwarte cijfers te schrijven", zegt Evers daarover in BNR Mediazaken. "Als je een nieuw bedrijf begint en je schrijft meteen na drie maanden al zwarte cijfers, dan ben je een soort tovenaar. We hebben een flink aantal gebruikers en het is boven verwachting goed gegaan met de lancering in Nederland. Als je kijkt naar hoe het met ons ging in het Verenigd Koninkrijk na de lancering, dan zie je dat het in Nederland sneller gaat."

In elk land is het opnieuw zaak je op de kaart te zetten, gaat Evers verder. "We verwachten dat het break even-punt pas na een aantal jaren wordt bereikt."

Specifieke cijfers over Nederland worden niet prijsgegeven, weet verslaggever Ronald Olsthoorn. "Maar het laatste kwartaal maakte Netflix buiten de VS een verlies van ruim 40 miljoen euro. Het aantal gebruikers in Nederland ligt volgens de directeur ergens tussen de 0 en 1 miljoen."

Karig aanbod
"Wat ik vaak hoor", legt Olsthoorn Evers voor, "is dat het aanbod een beetje karig is". Evers: "Dat horen wij ook van mensen uit Nederland en andere landen. Het is uiteraard ook een van onze belangrijkste 'dingen' om het aanbod uit te breiden. En dat doen we ook. Begin maart komen de eerste titels op Netflix in Nederland als resultaat van onze deal met Disney."

Een samenwerking met Disney dus. Maar mensen zitten misschien meer te wachten op een samenwerking met HBO. Evers: "Daar kunnen ze dan lang op wachten, denk ik. Het is een ander kanaal, duidelijk een eigen kanaal, een eigen streamingdienst. Dat is een concurrent van ons en wij voor hen. Zij zullen ons geen titels en licentie geven."

Gerelateerde artikelen