Nieuws1 sep '14 09:41

Het gaat goed met het ijs op de Noordpool

Auteur: BNR Webredactie

Na jaren van achteruitgang, gaat het opeens weer beter. Het ijs is gemiddeld bijna een halve meter dikker dan vorig jaar aan het einde van de zomer, zo blijkt uit satellietbeelden.

Stefan Hendriks - Alfred Wegener Institute
Stefan Hendriks - Alfred Wegener Institute

Reinout van den Born, meteoroloog bij Meteo Group, zegt dat het ook voor de kenners een verrassing is. "De Noordelijke IJszee bevriest in de winter en smelt voor een groot deel in de zomer. Dat smelten ging de afgelopen jaren steeds harder en het ijs dat overbleef werd steeds dunner. De verwachting was dat we tegen het einde van de zomer zelfs zonder ijs zouden zitten."

Het tegenovergestelde lijkt echter waar. Er is een kleine vooruitgang te zien ten opzichte van eerdere jaren. "Vorig jaar was al een kleine kentering te zien. Dit jaar is die trend weer iets doorgezet. Het smeltseizoen is bijna voorbij en het ijs is aan het oppervlakte gelijk met vorig jaar, maar het is met 1,5 meter een halve meter dikker. Het volume is weer gelijk aan 2007, maar zit nog steeds ver onder normaal."

Verschillende factoren
Dit betekent niet dat de zorgen voorbij zijn. "Geleerden hebben al voorspeld dat een afname van het ijs schoksgewijs gaat. Het kan dus heel goed zo zijn dat het een tijdelijke opleving is en dan weer hard achteruit gaat. Toch lijkt het moment waarop het ijs aan het einde van het smeltseizoen compleet verdwenen is nu weer iets verder weg."

Iets tegen het smeltprobleem doen is volgens van den Born lastig. "Het heeft met verschillende factoren te maken. De temperatuur kan beïnvloed worden door de zon, de wind, of het onderliggende water. En dit is weer afhankelijk van het gebied waarin het ijs drijft. Daar kunnen we weinig aan doen. Ideaal zou zijn om de ijsschotsen bij elkaar te houden in de zomer, dan smelten ze minder hard, maar dit soort geo-engineering vind ik reëel."

Gerelateerde artikelen