Kritiek zwelt aan in België na ramp met giftrein
Na de giframp met een goederentrein vol chemicaliën in het Belgische Wetteren konden woensdag de eerste geëvacueerde bewoners terug naar hun huis.
In elke woning wordt wel eerst een meting naar giftige gassen verricht. Als het pand veilig wordt verklaard, kan de bewoner onder begeleiding terug. De regeling geldt vooralsnog alleen voor de bewoners van één straat, de Hekkerstraat. Andere evacués moeten in ieder geval nog een nacht bij familie, vrienden of elders verblijven.
Onduidelijkheid
De onduidelijkheid over de verschillende woonzones rond het ongeval met de giftrein in het Belgische Wetteren zorgt voor flinke onrust onder de bewoners. Premier Di Rupo probeerde in een persconferentie enige duidelijkheid te verschaffen.
Rond twee uur vanmiddag ging premier Di Rupo in een persconferentie in op de ontruimde woonzones: de eerste zone is de 250 meter rondom de plek van het ongeval. De ongeveer 50 mensen die daar wonen kunnen in ieder geval niet voor 18 mei terug. Van de mensen die in de tweede woonzone zijn geëvacueerd, wordt nu gekeken hoe snel ze terug kunnen keren. De brandweer houdt metingen, meldt Anke Truijen vanuit België. "Veiligheid en gezondheid gaat boven alles, zegt Di Rupo, en tot die tijd kunnen ze niet terugkeren."
Weer
Di Rupo liet zich niet uit over de mogelijke negatieve gevolgen van het weer. "Maar de verwachtingen worden wel in de gaten gehouden", zegt Anke Truijen. "Er zijn nog geen negatieve gevolgen. Vanmiddag komen er vanuit het crisiscentrum ook nog uitslagen van nieuwe metingen. Er wordt ook gekeken in hoeverre gifdampen in Wetteren zijn en in hoeverre de regen invloed heeft gehad op de rioleringen en met name of giftige dampen zijn vrijgekomen in de huizen."
De mensen hebben al een aantal dagen in onzerkerheid geleefd. En die onduidelijkheid maakt het lastig voor ze. "Wat ze vooral willen is duidelijkheid en weten waar ze aan toe zijn en dat de giftige dampen niet meer in hun huis zijn. Dat hopen ze zo snel mogelijk te horen."
Onduidelijke communicatie
“In Vlaamse kranten wordt veel geklaagd over de onduidelijke communicatie van lokale en regionale autoriteiten. Gisterenmorgen moesten zo’n 100 mensen uit hun huizen, terwijl ze net weer terug thuis waren. Ze werden opnieuw geëvacueerd omdat na nieuwe metingen toch een hoge gifwaarde in de rioolbuizen werd gemeten; een waarde zes tot acht keer hoger dan de dodelijke dosis", zei verslaggever Anke Truijen eerder op de dag.
De kritiek op de autoriteiten in en om het Belgische Wetteren zwelt aan. De autoriteiten zijn niet duidelijk over de gevaren die bewoners lopen. En ook de Belgische rampencoördinator voor de NAVO, Luc Rombout, doet een duit in het zakje: hij spreekt van een onprofessioneel aanpak.
Kritiek Rombout
De kritiek van de Belgische rampencoördinator is volgens haar duidelijk aangekomen. “Volgens Rombout had iedereen eigenlijk gewoon geëvacueerd moeten worden, omdat dat de duidelijkste aanpak is, dan kun je op je gemak eerst alles onderzoeken. Je hoeft dan niet constant te communiceren met mensen die niet weten of zij in gevaar zijn. Rombout zegt ook: crisisbeheer is een beroep, wellicht dat deze lokale autoriteiten te weinig ervaring hebben.”
Volgens Truijen worden er nu al voorstellen gedaan om de rampenbestrijding naar federaal niveau te tillen.
Geen evacuatie
De ongeveer 3000 tot 4000 mensen in het centrum van het Belgische Wetteren, waar afgelopen weekeinde een trein met gifstoffen ontplofte, hoeven niet te worden geëvacueerd.
De gemeente maakte dinsdagnacht bekend dat er ook na een hevige regenbui geen verhoogde waarden van giftige stoffen zijn gemeten.
Dinsdag aan het begin van de avond stortregende het in de Vlaamse plaats. Hierdoor ontstond de kans dat gifstoffen zich verder zouden verspreiden door het rioleringsstelsel. Uit metingen bleek dinsdagavond dat dit niet is gebeurd.
Huisarts
De gemeente maakte ook bekend dat mensen die zich naar aanleiding van het treinongeval ongerust maken over hun gezondheid, gewoon bij hun huisarts terecht kunnen. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft alle huisartsen in de regio op de hoogte gebracht van de te volgen procedures, aldus de gemeente.
Voedselagentschap
Ook heeft het Voedselagentschap gras, groenten, maïs en melk in de omgeving gecontroleerd. Die bleken veilig. Wel werd bij enkele eieren een lichte verhoging vastgesteld op de giftige stof acrylonitrile. Het crisiscentrum en het Voedselagentschap raden bewoners die op minder dan 1000 meter afstand van de plek van het ongeval wonen, af om levensmiddelen uit hun tuinen te eten.