Nieuws18 apr '14 16:02Aangepast op 18 apr '14 16:33

Arrestatiebevel voor kapitein gezonken veerboot

Auteur: BNR Webredactie

Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de kapitein van de gezonken veerboot in Zuid-Korea. Ook twee bemanningsleden moeten worden opgepakt van de Zuid-Koreaanse Justitie. Hen wordt verweten dat ze als één van de eersten het schip verlieten en honderden passagiers aan hun lot hebben overgelaten.

Op de veerboot Sewol bevonden zich 475 passagiers toen het op dinsdag kapseisde voor de kust van Zuid-Korea. Ruim 270 van hen zijn nog altijd vermist. Het aantal bevestigde doden staat nu op 25.

De Zuid-Koreaanse Justitie onderzoekt of de 69-jarige kapitein Lee Joon-suk en de twee andere bemanningsleden de wet hebben overtreden. 

Woede
"De woede richt zich op de kapitein. Hem wordt een gebrekkige coördinatie en gebrekkige communicatie naar de passagiers toe aangerekend", zegt Bas Verbeek, correspondent in Zuid-Korea. "En natuurlijk het te vroeg verlaten van het schip."

De kapitein was op het moment van het ongeluk zelf niet aanwezig in de stuurhut, vandaar dat ook tegen de twee stuurmannen een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Verbeek: "Hen wordt aangerekend fouten te hebben gemaakt tijdens het sturen, het maken van een te scherpe bocht waardoor de vrachtlading heeft kunnen schuiven."

Schip
Reddingswerkers zijn vandaag voor het eerst het gekapseisde schip binnengedrongen. Daarbij zijn vooralsnog geen slachtoffers gevonden. "Het is een groot schip en er zijn ook slaapcabines. Het is dus ook heel denkbaar dat er veel mensen nog onderin het schip zijn", zegt Verbeek.

"Dat gedeelte van het schip is nog erg moeilijk bereikbaar. De reddingsoperaties zijn nog steeds aan de gang, maar het is inmiddels alweer donker. We zijn ook alweer 2,5 dag verder, dus de hoop op het vinden van overlevenden wordt steeds minder."

Zelfmoord
Op de boot bevonden zich ook 325 scholieren van het Danwon college in Ansan. Eerder vandaag werd bekend dat de conrector van die school zelfmoord heeft gepleegd. De 52-jarige man was een van de 179 mensen die wel werd gered.

Gerelateerde artikelen