Nieuws7 mei '14 06:42Aangepast op 7 mei '14 10:35

Nederlandse boeren melken zich richting recordboete

Auteur: Pieter van den Akker

Nederlandse boeren stevenen dit jaar af op een recordboete omdat ze het melkquotum overschrijden. Dat blijkt uit het nieuwste zuivelrapport van agrarisch marktonderzoeksbureau DCA. De melkveehouders anticiperen met de groei van hun bedrijf al op volgend jaar. Dan wordt het quotum namelijk afgeschaft.

Herma van den Pol, zuivelanalist van DCA, had wel aan zien komen dat een paar boeren het melkquotum zouden overschrijden. Maar het aantal is veel groter dan ze verwachtte, zegt ze op BNR.

Mega-overschrijding
"We hadden eigenlijk verwacht dat de boeren zouden wachten tot het melkquotum echt verdwenen zou zijn, voordat ze gas zouden geven met de melkproductie. We wisten dat er veel stallen bij gebouwd waren, we wisten ook dat er nog veel stalruimte leeg stond", legt Van den Pol uit. "Maar blijkbaar was een hoge melkprijs alles wat er voor nodig was om de stalruimte vol te zetten. Je ziet dat het voor een mega-overschrijding zorgt."

Boete
De boete die ze daarvoor krijgen, nemen ze voor lief. "Het schadeplaatje bedraagt ongeveer 130 miljoen euro. Dat is wat aan heffingen aan Brussel moet worden afgedragen. Om toch te profiteren van de hoge melkprijs, nemen ze de boete op de koop toe. Of ze er dan nog zo van profiteren, laten we even in het midden. Maar liever dat dan zeggen: 'We wachten nog even, we houden ons netjes aan de quotumgrens en we geven pas in 2015 gas'."

Dijksma
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zet zich volgens eigen zeggen op Europees niveau '100 procent' in om de laatste 'superheffing' op het overschrijden van de melkquota van tafel te krijgen.

Dijksma was dinsdag op de Landbouwraad in Athene. Daar is besloten dat ze met haar collega's uit Duitsland en Oostenrijk gaat werken aan een oplossing voor dit jaar. In juni moet daar dan over worden besloten. "In het laatste jaar voor het afschaffen van het melkquotum is het niet nodig om nog een heffing op te leggen aan boeren. Ze bereiden zich al voor en de vraag naar goede zuivel trekt wereldwijd aan'', aldus Dijksma.

Of Duitsland, Oostenrijk en Nederland het gaan redden, wordt nog spannend, want een meerderheid lijkt nu nog niet zeker. Toch is er met het plan van de drie landen meer zicht op een oplossing dan lang het geval is geweest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen