Nieuws28 nov '14 09:29

Olieprijzen kunnen nog verder dalen

Auteur: BNR Webredactie

De olieprijs blijft kelderen. De prijs van Amerikaanse ruwe olie is gezakt tot onder de 69 dollar per vat, een daling van 6,5 procent. Gisteren besloot de organisatie van olie-exporterende landen OPEC om de productie ondanks de afnemende vraag niet te verlagen.

Bron: ANP
Bron: ANP

Grote oliebedrijven gingen na het besluit al flink onderuit op de beurs. Volgens Aad Correljé, energiespecialist van de TU Delft, kan de prijs nog verder dalen, maar gaan we daar bij het tanken weinig van merken.

"Of de prijs verder daalt hangt af van de economische groei en de economische verwachting. Hier heeft OPEC uiteindelijk weinig invloed op. Er wordt nog op zoveel andere plekken olie geproduceerd, daar maakt OPEC natuurlijk een substantieel deel van uit, maar lang niet alles. Wil OPEC invloed uitoefenen op de prijs, met dat beperkte marktaandeel, dan moeten ze er in slagen om dat geleidelijk te verdelen over de verschillende lidstaten en dat lukt gewoon niet."

Bezineprijs
Zou de olieprijs nog verder dalen, dan betekent dat niet dat we ook minder gaan afrekenen bij benzinestations. "Er zitten een aantal stappen tussen. Ruwe olie wordt in dollars verkocht. Vervolgens is de koers van de euro van belang. En dan heb je nog de productmarkten, voor diesel, voor benzine. Die zien er in Europa weer heel anders uit dan bijvoorbeeld die in de VS. En afhankelijk van de schaarsteverhoudingen komen die prijzen tot stand. Dan is het nog de vraag hoeveel concurrentie er is voor een benzinestation in een bepaald gebied. Dus die koppeling tussen olieprijzen en productprijzen is niet direct."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen