Nieuws13 aug '12 10:31

Rokers laatste vijf jaar flink de sigaar

Auteur: Arjan Meesterburrie

Steeds meer geld gaat in rook op. In de afgelopen vijf jaar zijn de prijzen van sigaretten en shag met 38 procent gestegen.

De prijsstijging voor roken ligt daarmee aanzienlijk boven de inflatie van ruim 10 procent in de laatste vijf jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Accijnzen
De voornaamste oorzaak van de duurdere rookwaren zijn de accijnsverhogingen.Zonder belastingmaatregelen waren sigaretten in de betreffende periode 12 procent duurder geworden en shag 13 procent. Sigaren zijn de laatste vijf jaar 13 procent duurder geworden. Voor sigaren was er geen accijnsverhoging.

Acht keer prijsverhoging
De afgelopen 5 jaar zijn de accijnzen voor rookwaren acht keer aangepast. Een accijnsverhoging werkt met wat vertraging door in de prijzen, omdat winkeliers eerst hun oude voorraden opruimen. Zo duurde het na de accijnsverhoging van 2008 5 maanden voordat rokers de nieuwe prijs betaalden voor een pakje sigaretten of shag.

Prijzen in buurlanden minder hard omhoog
De prijzen van tabak zijn in Nederland ruim 2,5 keer meer gestegen dan in onze buurlanden. In Duitsland en België gingen de tabaksprijzen sinds juni 2007 met 14 procent omhoog, de kleinste stijging in de eurozone.

In Slovenië, Slowakije, Spanje en Estland stegen de prijzen de afgelopen vijf jaar harder dan in Nederland. In Estland was sprake van een verdubbeling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen