Nieuws14 feb '14 17:13

Turkije en Nederland tegen jihadisten

Auteur: ANP Nieuws

Turkije en Nederland gaan nauwer samenwerken om Nederlandse jihadisten te stoppen die in Syrië willen gaan vechten. Dat heeft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag afgesproken met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu.

De versterking van de samenwerking is "van belang omdat zij een kwalijke factor zijn in het Syrische conflict, en omdat Nederlandse jihadistische strijders bij terugkeer naar Nederland een potentiële bedreiging zijn voor de binnenlandse veiligheid'', aldus de minister in een verklaring.

Vorige maand zei Timmermans in de Kamer dat ongeveer 120 Nederlanders in Syrië actief zijn. Voor zover bekend zijn tien Nederlandse jihadisten de afgelopen jaren gesneuveld, voegde hij er toen aan toe. Zo'n 20 jihad-strijders zijn teruggekeerd naar Nederland.

Turkije heeft de Syrische rebellen die tegen het bewind van president Bashar al-Assad vechten de afgelopen jaren veel geholpen. Veel wapens en andere zaken gaan via de Turks-Syrische grens naar de opstandelingen. Ook geeft Turkije onderdak aan meer dan een half miljoen ontheemden uit Syrië.

De bijeenkomst tussen beide ministers had plaats in het kader van de Wittenburgconferentie. Die is in 2008 in het leven geroepen om de banden tussen beide landen te versterken. Ambtelijke delegaties ontmoeten elkaar jaarlijks beurtelings in Nederland en Turkije.

Gerelateerde artikelen