Nieuws17 sep '14 09:41

Europarlement maakt zich grote zorgen om Ebola

Auteur: BNR Webredactie

Europa moet bepaalde projecten schrappen om geld vrij te maken voor een gecoördineerde aanpak van Ebola. Hiervoor pleit het CDA later vandaag in het Europees Parlement.

Volgens CDA Europarlementariër Annie Schreijer kan niet gewacht worden met deze maatregelen omdat de ziekte zich snel verspreidt door West-Afrika. "We willen een goede gecoördineerde aanpak. En als we gaan kijken naar het geld dat nodig is voor onder andere vaccins, dan is dat meer dan we denken. Er zijn onderzoeksprojecten bezig waarvan je denkt moet dat nu wel gebeuren. Dat geld moet je reserveren voor wat nu echt nodig is."

Er wordt al veel gedaan aan extra hulp. "We hebben al 140 miljoen gereserveerd en extra experts en mobiele laboratoria ingezet vanuit Europa. En we weten dat Amerika waarschijnlijk militaire hulp gaat geven. Zo zijn we met elkaar met de aanpak bezig."

Eerder ingrijpen
Volgens Schreijer hadden we eerder kunnen ingrijpen. "Het is al een hele tijd bezig. Als je het hebt over mogelijk 10.000 mensen die zijn overleden en misschien wel een miljoen mensen die zijn besmet, zijn we dan niet veel te laat? En als het in Europa of Amerika was begonnen, hadden we er dan niet veel meer bovenop gezeten? Maar het gebeurde in Afrika en dat heeft mij wel geraakt."

Er moet gekeken worden waar het geld het meest nodig is. "Er is al 140 miljoen gereserveerd via verschillende hulpprogramma's. Maar ik vind dat je moet gaan kijken naar wat echt nodig is en waar het nu echt om gaat. Het is belangrijk dat we dat nu gaan doen."

Gerelateerde artikelen