Nieuws27 feb '13 23:16Aangepast op 28 feb '13 08:35

Kabinet: roken in kleine cafés verbieden

Auteur: Fleur de Bruijn

Het kabinet wil het rookverbod in de horeca ook laten gelden voor kleine cafés zonder personeel. Dat staat in een brief die staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid donderdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Dit zeggen Haagse bronnen aan BNR. Met het algehele rookverbod geeft het kabinet gehoor aan een motie die onlangs door een meerderheid van de Tweede Kamer is aangenomen. Tot nog toe gold een uitzondering voor kleine cafés zonder personeel.

Wetswijziging
Politiek verslaggever Hans Verbeek legt uit dat dit algehele rookverbod dan nog wel even op zich kan laten wachten: "Voor zo’n algeheel rookverbod is namelijk een wetswijziging nodig en dat kost tijd, soms wel twee tot drie jaar. Maar de oude wet van voormalig minister Klink van Volksgezondheid bleek zo kwetsbaar dat er talloze rechtszaken werden gevoerd. Nu wil het kabinet het in een keer goed regelen, daarbij gaat zorgvuldigheid voor snelheid, om nieuwe ellenlange juridische procedures te vermijden."

Rookverbod
Het rooverbod in de horeaca kent inmiddels een lange geschiedenis. Het algehele rookverbod in de horeca werd op 1 juli 2008 ingevoerd. Op 3 november 2010 heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het rookverbod in cafés kleiner dan 70 vierkante meter en zonder personeel opgeheven. "Staatssecretaris Van Rijn neemt nu de tijd voor een wetswijzging. Én voor een uitbreiding van het toezicht op het rookverbod. Want de handhaving bleek tot nu toe de zwakste schakel van het rookverbod", legt Verbeek uit.

Donderdag wordt er tijdens BNR's Humberto Tan gesproken over dit kabinetsplan.

Gerelateerde artikelen