Nieuws30 mei '13 14:46

Rookinspecteurs durven niet alleen café in

Auteur: Harmen Simon Teunis

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit durven niet meer alleen horecagelegenheden in. Ze worden bedreigd en soms zelfs fysiek lastig gevallen door kroegbazen en klanten.

Benno Bruggink van de NVWA: "Ik denk dat mensen het vervelend vinden om naar buiten te moeten om te roken. En dat mensen naar het café gaan om iets te drinken en iets te roken. En dat staat de wet nou eenmaal niet meer toe."

De NVWA zegt dat de controleurs in duo's naar binnen gaan en de assistentie van politie krijgen. En dat omdat de inspecteurs last kunnen krijgen van verbaal geweld, maar ook van fysiek geweld, zegt Bruggink. "Of dat je iets toegeworpen krijgt. Het kan ook zijn dat je bedreigd wordt en dat je de kroeg uit gezet wordt."

In 2011 waren er nog 32 meldingen van agressie in het algemeen tegen de inspecteurs. "Hoeveel er precies fysiek waren of hoeveel mensen de kroeg uit zijn gezet, weet ik niet. Maar één lijkt me al teveel."

Maar dat de inspecteurs van de NVWA ondersteund worden door de politie, lijkt effect te hebben, zegt Bruggink. "Sinds eind 2011 gaan we in duo’s het café in. Dat is ook omdat wij als werkgever willen dat mensen veilig zijn. Ik heb de cijfers niet, maar het feit dat er door politie wordt ondersteund, heeft effect.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen