Nieuws8 aug '14 15:01Aangepast op 8 aug '14 18:48

Amerikaanse luchtaanval in Irak

Auteur: BNR Webredactie

De VVD steunt de luchtaanval die Amerikaanse vliegtuigen hebben uitgevoerd op strijders van ISIS in Irak.

Het vliegdekschip George H.W. Bush in de Perzische Golf
Het vliegdekschip George H.W. Bush in de Perzische Golf

De aanval was gericht tegen artillerie van ISIS in de buurt van Arbil, zegt woordvoerder John Kirby van het Pentagon. Arbil is de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Er wonen 1,5 miljoen mensen, onder wie veel Westerse burgers die in de olie-industrie werken.

Twee F/A-18-gevechtsvliegtuigen lieten lasergestuurde bommen op een mobiel stuk artillerie van ISIS vallen. De twee vliegtuigen waren opgestegen van het vliegdekschip George H.W. Bush, dat in de Perzische Golf ligt.

Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk: “Ze hopen met deze luchtaanval te bereiken dat de opmars van ISIS gestopt kan worden. Het gebeurt in dezelfde context, maar is niet hetzelfde als de humanitaire steun voor de Yazidi’s die omsingeld zijn door ISIS-troepen. Om genocide te voorkomen van die bevolkingsgroep, heeft Obama ook groen licht gegeven aan het leger om daar op te treden als het nodig is.” Maar, zegt Van Wagtendonk, de luchtaanval die de VS nu heeft uitgevoerd, maakt hier geen deel van uit. “Die is als ondersteuning van de defensie van Arbil.”

VVD
VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemt de Amerikaanse actie “een zeer legitieme manier van ingrijpen”. “De Iraakse regering onder leiding van Al-Maliki is helaas zelf medeverantwoordelijk voor de snelle groei van ISIS omdat men, sinds de Amerikanen daar vertrokken zijn, er een potje van heeft gemaakt met het toen nog redelijk sterke Iraakse leger. U herinnert zich wellicht de onlusten in de provincie Anbar. Die werden toen nog met Amerikaanse hulp neergeslagen. Sindsdien heeft Maliki ervoor gezorgd dat eigenlijk alleen zijn eigen stam werd bevoordeeld. Dat is ten koste gegaan van Koerden en ook van soennieten. Van het vacuüm dat toen is ontstaan, heeft ISIS dankbaar gebruik gemaakt.”

Ten Broeke noemt de luchtaanvallen “heel erg nodig” om Amerikaanse burgers te beschermen – en hij wijst erop dat er ook ongeveer 100 Nederlanders in Arbil staan geregistreerd – en om genocide te voorkomen onder een groep Yazidi’s. “Je ziet dat de Amerikanen, hoewel terughoudend en niet met groot genoegen, als enige politieman in de wereld overblijven.”

Nederland roept zijn burgers in en rond Arbil op het gebied te verlaten mits dit veilig kan. Ten Broeke: “Dat lijkt mij een verstandig advies. Ik hoop dat ze daar weg kunnen komen.”

President Barack Obama gaf gisteren toestemming voor luchtaanvallen in Irak op strijders van ISIS. "Als we in een situatie verzeild raken waarin onschuldige mensen worden bedreigd met vreselijk geweld, hebben we een mandaat van de Iraakse regering om in te grijpen'', zei de president.

Amerikanen bedreigd
Het ging om twee F-18 gevechtsvliegtuigen, beaamt Van Wagtendonk. “Die waren van een vliegdekschip opgestegen en hebben een mobiele batterij gebombardeerd, die Koerdische soldaten van Arbil aan het beschieten was. Daar zitten ook Amerikaanse diplomaten, hulpverleners en militairen. President Obama had vannacht gezegd dat het een van de redenen zou zijn om te beginnen met luchtaanvallen als zij bedreigd zouden worden.”

Oliecentrum
Arbil is ook een belangrijk oliecentrum. “Dat speelt altijd mee in het Midden-Oosten. Het is voor de Amerikanen van strategisch belang in de zin van dat als Arbil zou vallen het een enorme klap voor de Koerdische bevolkingsgroep in Irak zou zijn."

 

Gerelateerde artikelen