Nieuws15 jul '14 17:26Aangepast op 15 jul '14 17:57

CDA/D66: RvS moet wetmatigheid ingrijpen Plasterk onderzoeken

Auteur: Bram van Dijk

CDA en D66 willen dat de Raad van State onderzoek doet naar het conflict over de begroting van Aruba. De minister van Aruba in Nederland wil ook een onderzoek, zegt hij tegen BNR.

De premier van Aruba is in hongerstaking omdat de Rijksministerraad geen groen licht gaf voor de Arubaanse begroting. Eerder vroegen de partijen al om opheldering over de kwestie. Wassila Hachchi, Tweede Kamerlid van D66, is niet tevreden over de antwoorden op haar Kamervragen. "We zien geen oplossing in de antwoorden. Het is een welles-nietes-verhaal geworden. Aruba kan verder gaan met de hongerstaking en minister Plasterk zet zijn hakken in het zand. Het mag geen prestigestrijd worden."

Twijfel wetmatig handelen
Daarom wil ze dat de Raad van State onderzoek gaat doen. "Het belangrijkste is, is dat als er ingegrepen wordt dit allemaal volgens het statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden moet gaan. En nu is er ruis en twijfel ontstaan of de Rijksministerraad wel op de rechtmatige manier gehandeld heeft. En die ruis moet weggenomen worden."

Plasterk
Ook moet minister Plasterk zich meer inzetten om de relatie te verbeteren. Hachchi: "Ik vind het ontzettend belangrijk dat wij een minister hebben van Koninkrijkrelaties. En ik benader relaties. Je kunt het met elkaar oneens zijn, je kunt in discussie gaan, keihard onderhandelen, maar je blijft met elkaar in gesprek en je laat het niet escaleren. En zeker niet tot een hongerstaking. Vanuit die verantwoordelijkheid leg ik dat zeker neer bij minister Plasterk."

Minister van Aruba
Ook de gevolgmachtigde minister van Aruba in Nederland Alfonso Boekhoudt wil een onderzoek van de Raad van State, zegt hij tegen BNR. Ook vindt hij dat de premier van Aruba zich neer moet leggen bij de uitslag van dit mogelijke onderzoek. De Raad van State zelf wacht op een concrete vraag van de partijen.

Gerelateerde artikelen