Nieuws26 jun '14 10:04

Advies voor 'schokkend' Groningen: minder adviezen

Auteur: Pieter van den Akker

Over de aardbevingen in Groningen zijn eindeloze stapels rapporten en studies geschreven. Vanmiddag krijgt staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu te horen wat ze met die stapel in de toekomst moet gaan doen. Annemieke Nijhof van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur twijfelde vooraf wel of nóg een extra rapport het verschil ging maken.

"De eerste vraag die we ons stelden was of dat wel kon helpen", zegt Nijhof op BNR. "Er ligt een indrukwekkende stapel van 25 jaar kennis en kunde op het gebied van risico's. We weten dat het heel complex is. Wij hebben ons de vraag gesteld: hoe komt het nou dat we met al die kennis en kunde toch zo blijven worstelen met de vraag hoe we met risicobeleid om moeten gaan in de samenleving."

Dialoog
Het advies aan de staatssecretaris is: minder studies en rapporten, maar eerder in gesprek met de burger. Woordvoerder Pi van Weert van Schokkend Groningen weet niet of hij er blij mee is. "Het ligt eraan welke kant het op gaat. Ik kan me daar geen voorstelling van maken."

"Tot nu toe zagen wij het meer als een 'stuk verdediging' of als een 'stuk op de lange termijn schuiven'. Alle rapporten die gemaakt zijn, bevestigen alleen maar wat er aan de hand was. Dus in die zin heeft dat weinig zin. Aan de andere kant: als ze met ons in gesprek willen gaan, vragen we ons ook af hoe dat gaat. De keren dat we in gesprek zijn geweest, met name met minister Kamp, is er heel weinig uit gekomen. Vragen die we gesteld hebben, legt Kamp naast zich neer."

Pappen en nathouden
Een mooi woord, dialoog, vindt ook Van Weert. Maar het geloof en vertrouwen in een goede afwikkeling van de zaken ontbreekt volledig bij de Groningers. "We weten met z'n allen waar het om gaat. Dat is puur het geld. Voor de rest is het pappen en nathouden. We zijn nu bijna twee jaar verder. Wat er aan schades hersteld is, is zó minimaal. Er is zoveel frustratie bij de mensen. Dan zijn er ook nog veel mensen die wel wat willen zeggen, maar niet mogen van de NAM. Je wordt aan alle kanten klein gehouden."

De Volkskrant schrijft vanochtend dat bewoners nog altijd moeite hebben met het declareren van schade. Nu wordt er een nieuwe organisatie opgericht om de schade af te handelen. "Daar ben ik niet van op de hoogte. Maar hoe onafhankelijk is dat weer?", vraagt Van Weert zich af.

NAM bepaalt, burger kijkt toe
"Dat is meestal waar het om gaat. Ze zijn allemaal gerelateerd aan de NAM en die bepaalt. Als burger zit je erbij en kijk je ernaar. Je kunt er bitter weinig aan doen. Er is een gezamenlijke organisatiestichting WAG die het wel juridisch probeert aan te pakken, maar dat is ook een kwestie van lange adem. Daar ben je aan overgeleverd. Van alle rapporten die gemaakt worden is er nog niet een dat er iets aan heeft toegevoegd."

In het eerste overleg dat is gevoerd heeft de Dialoogtafel beloofd dat er voor de zomer 50 schrijnende gevallen uit de steigers zouden zijn, benadrukt hij. "Nou, dat zijn er nog geen 10 geworden. En ze hebben er ook geen enkele mededeling over gedaan. En de opzet daarvan was ook nog om het vertrouwen terug te winnen. Dat vertrouwen is er aan geen enkele kant, ook niet voor een nieuwe organisatie als de Dialoogtafel. Die maakt ook niet waar wat ze beloven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen