Nieuws14 okt '14 14:32Aangepast op 14 okt '14 19:02

Gemeente Hollands Kroon schrapt 80 procent 'regeltjes'

Auteur: Bram van Dijk

Geen boetes meer voor wildplassen of hondendrollen. Dat soort zaken kunnen burgers best onderling oplossen, denkt de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon. Het schaft 80 procent van z'n regeltjes af.

Als de gemeenteraad instemt met B en W, gaat de gemeente Hollands Kroon door met nog maar een fractie van de regels algemene plaatselijke verordening (APV). Dat betekent geen boete meer voor wildplassen, hondenpoep, bedelen en posters plakken.

Burgemeester Jaap Nawijn denkt niet dat de deregulering veel onzekerheid gaat brengen. "Er is een heleboel schijnzekerheid gecreëerd in de loop der jaren. De algemene plaatselijke vordering is enorm uitgebreid. Als iemand wat bedacht, dan kon het wel in de APV. Maar vaak was het een dooie letter. We hebben die APV uitgekleed met als uitgangspunt: wij hebben vertrouwen in onze inwoners. Minder betutteling, dus."

Meer vrijheid, meer verantwoordelijkheid
Het legt meer verantwoordelijkheid bij de inwoners zelf. "Een heleboel mensen vinden eigenlijk dat de overheid zich nergens mee moet bemoeien, maar op het moment dat er iets geregeld moet worden, dan gaat het heel snel van: 'Overheid, kunt u dat even doen?' De bedoeling is dat we meer ruimte en vrijheid aan mensen geven, maar tegelijktijd meer verantwoordelijkheid. Dat is bij een heleboel mensen een beetje afgenomen is."

Hij ziet de deregulering zonnig tegemoet. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat we die vrijheid weer terug moeten geven aan de inwoners, instellingen en maatschappelijke organisaties. En niet alles maar dichtregelen."

Filosofisch en geld
Deze maatregel voor minder maatregelen heeft ook iets filosofisch, beaamt Nawijn. "Ik heb heel veel vertrouwen in de mensheid. En als je dat hebt, dan kun je met pro-actie, preventie en voorlichting heel veel bereiken. Dat laat zich niet in regels vatten. Regels zijn ook weer om te ontduiken, om je er niet aan te houden. Daar moeten wij dan weer achteraan. Dat handhaven kost heel veel geld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen