Nieuws14 apr '14 09:53

VNG wil vaart maken met zorgomslag

Auteur: BNR Webredactie

De gemeenten willen dat het kabinet haast maakt met de overheveling van de zorgtaken en wil niet dat zorgverzekeraars een jaar uitstel krijgen om zich klaar te stomen.

De zorgverzekeraars willen pas per 2016 taken binnen de langdurige zorg over gaan nemen van de staat. Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van VNG, vindt dit een slecht idee en wil vasthouden aan 1 januari 2015. “Het kabinet gaat de AWBZ in drie stelsels opbreken. Het niet-medische gaat naar de gemeente. De wijkverpleging en verzorging gaat naar de zorgverzekeraar en het resterende blijft bij de overheid. En dat hangt met elkaar samen.” Als de zorgverzekeraars pas een jaar later zouden meedoen, zou dit een goede samenwerking in de weg staan.

Extra druk onderhandelingen
Deze onenigheid zet extra druk op de begrotingsonderhandeling waarin dit onderwerp vandaag besproken wordt. Politiek verslaggever Hans Verbeek: “Er is haast bij geboden. Dat is ook de reden dat vandaag de fractievoorzitters aanschuiven.” Omdat de Eerste Kamer zich nog uitvoerig over deze wet wil buigen, moet de Tweede Kamer er ‘deze week, hooguit volgende week’ uitkomen. “Als deze hobbel genomen is, dan kunnen ze verder met alle andere punten. Daar zit minder haast bij. Maar over de overheveling van de zorgtaken hebben de partijen de voorkeur vandaag te besluiten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen