Nieuws16 mei '14 13:11

'Naïef om te denken dat Nederland veilig is tegen cyberaanvallen'

Auteur: Bram van Dijk

Na het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt nu dat ook het ministerie van Economische Zaken aangevallen is door vermoedelijk Russische hackers. Er zijn geheime dossiers buit gemaakt over Oekraïne en de NAVO.

Image

"Blijkbaar was er een heel krachtige malware, een spionagevirus, terecht gekomen op de computersystemen van onze Buitenlandse Zaken en dus van onze hele diplomatie. Er waren al 49 servers besmet", zegt onderzoeksjournalist Lars Bové van De Tijd.

Minder geïnvesteerd
Een van de redenen is volgens Yori Kamphuis van Coblue Cybersecurity dat er in België 'minder investeringen zijn gedaan dan in omringende landen.' "In 2011 kreeg de premier te horen dat de cyberbeveiliging een lachertje was. Hij beloofde toen 10 miljoen te investeren, waarvan experts zeiden: dat is veel te weinig. Die 10 miljoen is pas een paar weken geleden uitgedeeld."

Nederland ook niet veilig
Kamphuis zegt dat de Nederlandse ministeries ook niet veilig zijn. "Geen enkel ministerie kan er zeker van zijn dat ze niet gehackt zijn of worden aangevallen. Het is naïef om te denken dat Nederland per definitie veilig is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen