Nieuws12 jun '13 11:32

Scheepbouwer: Ik werd benaderd voor zakenkabinet

Auteur: Marjan van den Berg

Voorafgaand aan de verkiezingen van september 2012 heeft een politieke partij topbestuurder Ad Scheepbouwer benaderd met de vraag of hij bereid was om eventueel zitting te nemen in een zakenkabinet. Dat heeft Scheepbouwer gezegd tegenover BNR.

"Ik ben benaderd door een politieke partij die zei: volgens ons is het onmogelijk op basis van de volgende verkiezingsuitslag een kabinet te formeren", zegt Scheepbouwer. Hij wil niet zeggen om welke partij het gaat, maar: "het is ergens in het midden". De topbestuurder is niet lid van een politieke partij, maar twitterde op 9 september 2012 wel dat de VVD "zijn" partij was.

Kranten
Scheepbouwer wil niet vertellen wanneer hij is benaderd. "Als je de kranten terugleest, kun je wel herleiden wanneer dat was." Gevraagd of hij werd benaderd voorafgaand aan de meest recente verkiezingen, bevestigt hij schoorvoetend.

Mogelijk verwijst Scheepbouwer met "kranten teruglezen" deels ook naar een column van zijn hand in het Financieele Dagblad, waarin hij zelf pleit voor een zakenkabinet: "Daarom deze suggestie voor onze lijsttrekkers. Benader kopstukken uit de diverse partijen als Herman Wijffels, Victor Halberstadt, Neelie Kroes en Hans Wijers met de vraag of zij een poosje het landsbestuur willen overnemen. Laat hen een pragmatisch ingesteld zakenkabinet formeren. In landen die dieper in de crisis verstrikt zijn geraakt, is dit type kabinet al door de omstandigheden opgedrongen. Zijn we dat moment toch nog voor!"

Catshuisberaad
In 2012 is de mogelijkheid van een zakenkabinet een aantal keren ter sprake gekomen in het publieke debat, bijvoorbeeld toen het Catshuisberaad op een mislukking afstevende en ook daarna in de aanloop naar de verkiezingen.

Heeft hij serieus overwogen op het aanbod in te gaan? Scheepbouwer besloot eerst de verkiezingsuitslag af te wachten. "Ik dacht: dat zien we dan wel. Dat zou ik laten afhangen van welke post het zou worden, wie er nog meer in het kabinet zouden komen, enzovoort."

Beloning
Scheepbouwer acht het, achteraf gezien, uitgesloten dat er in Nederland ooit een zakenkabinet komt. "Ik heb geleerd uit die gesprekken: bij politieke partijen staan tientallen mensen klaar als beloning voor jarenlang heel hard werken in die partij, om een keer een ministers- of staatssecretarispost te vervullen. Dat gaan ze echt in Nederland nooit aan zomaar mensen buiten de partij geven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen