Nieuws29 aug '14 18:55

Knoops ziet rechtsstaat verdampen met jihadistenwet Opstelten

Auteur: Bram van Dijk

Internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops denkt dat er weinig overblijft van de rechtsstaat als de minister paspoorten van jihadisten mag afnemen zonder tussenkomst van een rechter. Ook vermoedt hij dat het in strijd is met de internationale verdragen.

Hij denkt dat je met deze wet geen rechtsstaat meer overhoudt. "Zeker niet als je de minister hoort zeggen dat hij op grond van een enkel ambtsbericht van de AIVD de mogelijkheid krijgt om dat Nederlanderschap zonder rechtelijke tussenkomst te ontnemen. Een AIVD is al niet controleerbaar voor een minister, want hij gaat af op de tekst. Het is vaak anonieme informatie die daar instaat. Informanten, veelal niet geconcretiseerd." Dit zegt hij tegen BNR.

Volgens hem zorgt dit voor een dubbel probleem. "De rechter wordt buitenspel gezet en je legt het bij een anonieme bron neer. Dus heel simpel en cru gezegd: in de toekomst kan op basis van één anonieme bron het Nederlanderschap worden ontnomen. Dat lijkt mij geen goede ontwikkeling."

Internationale verdragen
Hij heeft wel begrip voor de minister vanwege het lastige parket waarin hij zit. "Maar de Kamer zou denk ik wel kritisch moeten gaan toetsen of dit wetsvoorstel wel voldoet aan de internationale verdragen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen