Nieuws21 mei '14 08:11Aangepast op 21 mei '14 08:33

Nederlander verkoopt massaal elektrische auto door aan buitenland

Auteur: Bram van Dijk

De helft van de in Nederland verkochte elektrische en hybride zakelijke auto's wordt binnen vier jaar verkocht aan het buitenland. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De regering wil met het subsidiëren van elektrische en hybride auto's de CO2-uitstoot in Nederland verminderen, maar dat lukt maar matig, zegt Norbert Ligterink van TNO. "Alle stimuleringsmaatregelen die je neemt op aanschaf hebben een beperkt effect. Je hoopt dat zo'n auto in Nederland blijft voor de volle leeftijd van 17 jaar. Maar dat blijkt niet het geval."

Goedkoop in aanschaf
Ligterink heeft de reden niet precies onderzocht, maar hij heeft wel een vermoeden. "Het lijkt mij als een auto goedkoop in aanschaf is in Nederland maar een betere restwaarde heeft in het buitenland, dan gaat hij naar het buitenland."

Vanaf 2006 is er een stevige groei aan export van auto's. "We zitten nu bij zakelijke auto's op 50 procent en dat is gekomen van 20 procent."

Afschaffen
Vooral zakelijke zuinige auto's worden relatief snel doorverkocht aan buitenlandse kopers. Ligterink laat weten dat het ministerie bezig is met het herzien van het beleid omtrent elektrische auto's. Dit onderzoek zou er toe kunnen leiden dat subsidies worden teruggedrongen of afgeschaft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen