Nieuws18 apr '14 17:23

'Padampap ping pam, hoor je die linkerhand?'

Auteur: BNR Webredactie

Arend Jan Boekestijn hoort de linkerhand in ieder geval wel. Bij Annette van Soest kan hij niet stoppen met praten over zijn liefde voor Bach.

In de wekelijkse muziekrubriek bij BLT kan de oud-VVD-politicus en schrijver zijn enthousiasme niet onderdrukken bij het luisteren naar Bach. "Jampampam pam pam pam, dikkiedikkietikkie jampampam. Hoor je die linkerhand, Annette? Dit swingt meer dan heel New Orleans in de jazz ooit heeft meegemaakt."

Democratie
De Franse ouverture is volgens hem 'een van de allermooiste stukken die ooit is geschreven'. "We hebben hier een fuge, waar een thema van de rechterhand terugkomt in de linkerhand. Eigenlijk is dit dus de muzikale verbeelding van democratie: stem en tegenstem, dat noemen ze contrapunt."

Geestelijke hygiëne
Bach haalt het beste in Boekestijn naar boven. "Als ik Bach opzet, dan ben ik in een stemming alsof ik een viool aan het bouwen ben. Bij het schrijven van een lastig stuk zet ik Bach op de achtergrond. Dan word ik rustig en ga ik me concentreren. Bach is heel erg belangrijk voor je geestelijke hygiëne. Het ruimt je ziel op."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen