Nieuws19 jul '13 17:12Aangepast op 19 jul '13 17:40

Almere procedeert tot het zijn Icedôme krijgt

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het consortium achter de Icedôme Almere stapt opnieuw naar de rechter als Almere niet de plaats wordt voor dé nieuw schaatstempel in Nederland. Dat heeft initiatiefnemer Folkert Buiter op BNR gezegd. "Dan gaan we weer leuk procederen."

Buiter: "De rechter heeft gezegd: binnen vijf dagen een gunning. En een dwangsom als je niet gunt conform de punten die zijn vastgesteld en bevestigd. Er zijn geen andere argumenten. Dan zou ik niet weten waar je dat op zou moeten baseren."

Icedôme kreeg vandaag van de rechter in een kort geding gelijk dat de KNSB en NOC*NSF binnen vijf dagen een beslissing moeten nemen. De bonden wilden pas in september een besluit nemen. 

Buiter, initiatiefnemer van Icedôme Almere, is blij met de uitspraak maar had het ook wel verwacht. “Want regels zijn regels en afspraak is afspraak. Maar als je daar een meningsverschil hebt en je komt er niet uit dan leg je dat aan de scheidsrechter voor, in dit geval de recher in het kort geding. Die heeft een duidelijke uitspraak gedaan. Dat betekent dat de draad weer wordt opgepakt. Twee maanden later dan de bedoeling was, maar we zijn er blij mee.”

KNSB en NOC*NSF houden zich aan uitspraak
Schaatsbond KNSB en NOC*NSF hebben laten weten niet in beroep tegen de uitspraak van de rechter, ook al is die teleurstellend.

Wanneer de knoop precies wordt doorgehakt, is volgens een woordvoerder van NOC*NSF niet geheel duidelijk. De 5 dagen gaan pas in als het vonnis is getekend en dat kan vrijdag zijn, maar ook maandag. De bonden houden zich vervolgens aan die termijn en gaan in de tussentijd praten met drie kanshebbers die het nieuwe trainings- en wedstrijdcomplex willen bouwen.

In gesprek met KNSB en NOC*NSF
Buiter gaat er vanuit dat de voorlopige gunning er komt en dat hij in gesprek raakt met de KNSB en NOC*NSF. "Zoals wij steeds hebben gezegd: luister KNSB en NOC*NSF, wij zijn klaar om met jullie aan de gang te gaan en hebben jullie ook nodig om het nog veel beter te maken want jullie zijn experts. Dus laten we het beste internationale en nationale topsportcentrum voor schaatssporten en andere sporten realiseren in Almere."

Buiter gaat er vanuit dat de kansen voor de Icedôme er goed voor liggen. "De KNSB had zelf al gezegd dat de punten verder niet ter discussie stonden. Wij hebben 78,5 punt. Veel meer dan de rest. En dan lijkt het mij duidelijk. Er komt eerst een voorlopige gunning. En wij hebben ook gevraagd om die voorlopige gunning en niet om de definitieve. Omdat wij vinden dat het spel volgens diezelfde regels gespeeld moeten worden."

Dat betekent dat Thialf en Zoetermeer weer bezwaar mogen maken tegen die voorlopige gunning. "Niet dat ik denk dat het enig nut heeft. Maar je moet wel de mensen netjes in de gelegenheid stellen om ook conform de regels het spel te kunnen spelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen