Nieuws2 jul '12 13:53

Vraag naar vliegreizen blijft hangen

Auteur: Melvin Captein

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is gestagneerd. Ten opzichte van vorige maand was er nauwelijks groei te noteren.

Vergeleken met een jaar geleden was er wel sprake van een groei met 4,5 procent. Dat blijkt uit cijfers die de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

Brandstof
Volgens IATA zet de wereldwijde verslechtering van de economische omstandigheden de sector onder druk. De recente daling van de brandstofprijzen biedt enige verlichting. "Maar helaas komt de zwakte op de oliemarkt hand in hand met angst voor een verdere verslechtering in de Europese economie'', aldus IATA-topman Tony Tyler.

Vrachtvoer
De vraag naar vrachtvervoer daalde met 1,9 procent vergeleken met een jaar eerder, en met 0,4 procent ten opzichte van april. De markt voor goederenvervoer door de lucht bereikte eind vorig jaar de bodem, maar heeft zich sindsdien nog maar mondjesmaat hersteld.

KLM
De luchtvaartmaatschappijen zullen dit jaar naar verwachting een winst van in totaal 3 miljard dollar behalen op een omzet van 631 miljard dollar. "Dat is een flinterdunne marge van 0,5 procent'', zei Tyler. Veel Europese luchtvaarders, waaronder het Frans-Nederlandse Air France-KLM, lijden waarschijnlijk verlies.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen