Nieuws29 jul '13 18:13

Paus zal homoseksuele priesters niet veroordelen

Auteur: Anne-Greet Haars

Homoseksuelen zouden niet gediscrimineerd mogen worden en moeten worden geïntegreerd in de samenleving. Dit heeft paus Franciscus tegen journalisten gezegd.

De paus liet weten dat hij er geen problemen mee heeft als een priester een homoseksuele geaardheid heeft. "Als iemand homo is, naar God zoekt en goede intenties heeft, wie ben ik om hem te veroordelen?'' Hij verwees naar de catechismus, waarin staat dat homoseksuele geaardheid geen zonde is. Het is volgens de kerkvorst pas een zonde als iemand homoseksuele handelingen verricht.

Kritiek
Zijn voorganger paus Benedictus XVI kreeg internationaal kritiek op zijn "discriminerende uitspraken'' over homoseksuelen. Benedictus noemde homoseksueel gedrag onder meer "een vernieling van Gods werk''. Onder zijn leiding verzette het Vaticaan zich tegen de poging van Frankrijk en Nederland om de VN-lidstaten ertoe te bewegen een einde te maken aan de strafbaarstelling van homoseksualiteit.

Goede communicatie
"Ik ben blij dat hij het zegt, maar het is gewoon de leer van de kerk", vertelt Antoin Bodar, priester die het grootste gedeelte van het jaar in Rome woont. "Het is plezierig hoe deze paus communiceert. De vorige paus wees meer op wat niet mag."

"Maar het is heel goed dat iedereen nu nog eens opnieuw hoort dat je nooit iemand mag discrimineren. Ook niet wanneer iemand homoseksueel leeft, ook al is dat een zonde voor de kerk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen