Nieuws11 jul '11 13:55

Heilig schrift gejat uit kathedraal Spanje

Auteur: Edme Koorstra

Uit de kathedraal van Santiago de Compostella is de Codex Calixtinus gestolen. Afgelopen donderdag deed de kerk aangifte van de diefstal bij de Spaanse politie. Opvallend genoeg zijn er geen sporen van braak gevonden.

De Codex Calixtinus zou bijzonder waardevol zijn. Het stamt uit de twaalfde eeuw na Christus en bevat onder andere een gids voor pelgrims naar Santiago de Compostella als bedevaartsoord. De codex is vernoemd naar paus Calixtus II, en is waarschijnlijk geschreven door Aymeric Picaud.
'Niet geforceerd'
Het manuscript werd bewaard in een kluis in de kathedraal, en volgens de lokale pers hebben de dieven die kluis niet geforceerd. Maar de sleutels van de kluis hangen ook nog precies waar ze horen.
'Verschrikkelijke aanval'
Volgens de deken van de kathedraal, José María Díaz, hadden maar drie personen toegang tot het manuscript. De laatste  keer dat een van hen het heeft gezien was rond 1 juli. Er zijn dus geen tekenen van braak, maar Díaz spreekt van een "verschrikkelijke aanval".
'Beveiliging kan beter'
Volgens de lokale media liet de beveiliging van de kathedraal te wensen over. Er hangen wel camera's, maar niet een was op de kluis gericht waar de codec in lag. En er is strenge controle op de toegang tot het manuscript zelf, maar niet op de kamer waar de sleutels worden bewaard.
Meer diefstallen
De laatste jaren zijn er meer opvallende diefstallen uit kerken geweest. In 2007 werd er ingebroken in de Rooms Katholieke kerk van Swolgen in Noord-Limburg. De kerk werd beroofd van zeer waardevolle en unieke kunstvoorwerpen, waaronder zeker elf beelden en een aantal unieke schilderijen uit de Middeleeuwen, onder andere een drieluik uit 1573.
Ook goede afloop
Er wordt ook wel eens iets teruggevonden. In 2009 kwam de Belgische recherche een relikwie uit de 15de eeuw op het spoor, wat in 1980 uit een kerk in Lessen werd gestolen. De waarde van het cilindervormige kunstvoorwerp in verguld zilver wordt tussen 50.000 en 100.000 euro geschat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen