Nieuws14 aug '14 17:28

Nederlandse priester sterft langzaam uit

Auteur: Sjors Rodenburg

Ondanks een flink tekort komen er steeds minder Nederlandse priesters. Van de 76 studenten tot priester komen er 49 uit het buitenland. Dat zegt Patrick Kuipers, rector bij de priesteropleiding van het Ariënsinstituut, op BNR.

Vier priesters worden door Bisschop Wiertz gewijd in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond.
Vier priesters worden door Bisschop Wiertz gewijd in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. (ANP)

Volgens de geestelijke hebben jongeren tegenwoordig andere behoeften dan vroeger. “Geloof en kerkelijkheid hebben in deze tijd weinig plaats in het leven van jonge mensen”, vertelt hij. “Het wordt steeds moeilijker om mensen te enthousiasmeren voor de kerk en de geloofsgemeenschap.”

Grote behoefte
Toch is de behoefte aan priesters in het hele land erg groot, weet Kuipers. “Er is een groot priestertekort. Veel parochies en kerken hebben geen eigen priesters en moeten priesters delen.” Uit de meest recente cijfers over 2011 blijkt dat er nog maar 811 priesters zijn, terwijl er 1.101 parochies werden geteld.

De meeste studenten aan het Ariënsinstituut komen uit Zuid-Amerika. Volgens de rector komt dat doordat het geloof in dat werelddeel nog altijd een belangrijke rol speelt in het leven. “In Zuid-Amerika is de kerk toch levendig en sprankelend. Veel jongeren willen zichzelf in dienst stellen van de kerk in Nederland.”

Verre afstand
Kuipers steekt de hand in eigen boezem. “De kerk is voor veel mensen tot een instituut geworden dat op verre afstand staat van de samenleving. Dat hebben we voor een groot deel aan onszelf te wijten doordat er de afgelopen decennia gebeurd is en hoe daarmee omgegaan is. Nu is de tijd gekomen om te laten zien dat we er nog zijn en we een boodschap hebben die er mag zijn en er toe doet.”

Nederlanders kerkgangers hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken dat de mis straks in het Spaanse wordt voorgelezen, verzekert de rector van het Ariënsinstituut. “De eerste prioriteit als ze hierheen komen, is dat ze onze taal leren.”

Gerelateerde artikelen