Nieuws9 sep '14 07:12

'Russische soldaten verantwoordelijk neerhalen MH17'

Auteur: Bram van Dijk

Russische soldaten zijn verantwoordelijk voor het neerhalen van toestel MH17 met BUK-raketten, zeggen ooggetuigen in het BBC-programma Panorama. Vandaag presenteert de Onderzoeksraad de eerste resultaten.

Volgens een verslaggever van de BBC waren het Russische militairen die de raketinstallatie hebben bediend waarmee het vliegtuig naar beneden is gehaald. Drie ooggetuigen hebben dat onafhankelijk van elkaar tegen de verslaggever gezegd.

Onderzoeksresultaten
Om 10.00 uur presenteert de Onderzoeksraad voor Veiligheid de eerste resultaten van hun onderzoek.

Voor Annette Groeneveld, voorzitter van de Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel (VNC), draait het helemaal om 'voorkomen'. "Ik zou het liefste willen dat er duidelijk instaat wat er nu uiteindelijk gebeurd is. Dat is voor ons een hele belangrijke. Want als we weten wat er gebeurd is, dan weet je ook wat je moet doen om herhaling te voorkomen. En wat onze leden vooral willen weten: wat wordt er nu gedaan om te voorkomen dat wij in een situatie zitten waar ons zoiets als MH17 kan overkomen?"

Ook Nico Voorbach van de Europese pilotenvereniging ECA is bang voor herhaling. Zijn organisatie wil graag weten of de MH17 daar überhaupt had mogen vliegen. "Ik denk dat iedereen zich afvraagt of er informatie beschikbaar was waaruit bleek dat men niet daar had moeten zijn. En of wij dit soort dingen in de toekomst wél kunnen voorspellen en dus uit dat soort gebieden weg kunnen blijven."

Hans Heerkens, luchtvaartdeskundige aan Universiteit Twente, hoopt dat de onderzoekers de oorzaak weten te achterhalen. "Wat we nog evident moeten vaststellen is dat of de oorzaak die nu wordt aangenomen ook waar is, namelijk dat het vliegtuig is neergehaald door een luchtdoelraket. Dat is het allerbelangrijkste. En wat we natuurlijk heel graag willen weten is wie deze raket is afgevuurd. Maar het is maar helemaal de vraag of we dat al te weten komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen