Nieuws14 mei '14 13:08Aangepast op 14 mei '14 13:58

Geen teken van leven bij mijnwerkers Turkije

Auteur: Pieter van den Akker

"Ik sta hier nu een half uur en heb tien, twaalf mensen voorbij zien komen. Niemand van die mensen gaf een teken van leven." Correspondent Dirk Vermeiren staat woensdag bij de Turkse mijn, waar een dag eerder de ramp plaatsvond die al aan ruim 200 mijnwerkers het leven kostte. “Het is een hele opgave om mensen naar boven te krijgen. Laat staan levend.”

Vermeiren kijkt in de plaats Soma vanaf 20 meter toe hoe 'mondjesmaat' mijnwerkers uit de mijnschacht worden gehaald. Honderden mensen zitten nog er vast onder de grond. "Ik sta hier nu ongeveer een half uur en heb tien, twaalf mensen voorbij zien komen. Niemand van die mensen gaf een teken van leven. Ik had de indruk dat een van de mensen verbrand was. De anderen zagen er ongeschonden uit, wat zou kunnen wijzen op het feit dat ze gestikt zijn daar beneden.”

Er hebben zich honderden mensen bij de mijn verzameld, zegt Vermeiren. "Vooral familieleden van de mijnwerkers, heb ik de indruk. Ik zie net iemand buiten komen die zwak op z’n benen staat. Dat zou ook wel een hulpverlener kunnen zijn. Ik heb gehoord dat er een hulpverlener om het leven is gekomen."

Wissel van shift
De omstandigheden waarin de Turken in de mijn werken, zijn 'duidelijk heel, heel, heel zwaar', stelt Vermeiren ter plekke vast. "Er werken hier drieduizend mensen in deze mijn. Het grote drama is dat de ontploffing zich heeft voorgedaan tijdens de wissel van de shift. Toen zaten 750 mensen beneden in de mijn. De helft daarvan is er uit gekomen. Ofwel op eigen kracht, ofwel eruit gehaald, al dan niet gewond. De helft zou nog binnen zitten. Dat zijn ‘hallucinante’ cijfers. De sfeer is enórm teneergeslagen, zoals je je kan voorstellen."

Volgens Jeras Dieleman, nu zelfstandig adviseur en hiervoor 18 jaar werkzaam in de Duitse mijnbouw, is het nog niet te zeggen wat er precies is gebeurd. Wel staat vast, zegt Dieleman, dat de explosie op ongeveer 400 meter diepte heeft plaatsgevonden. “De ondergrondse ventilatie werkt in een aantal stukken niet, waardoor er vrij veel stroom is uitgevallen. Die mensen zitten opgesloten en kunnen er niet uit.”

Koolmonoxide
Dieleman wijst erop dat bij een brand koolmonoxide ontstaat. "Iedereen weet: CO is een giftig gas. Het is niet te ruiken, het is lichter dan lucht, dus het zit altijd boven in de galerijen. Als je er doorheen loopt, heb je natuurlijk een probleem."

Gerelateerde artikelen