Nieuws21 okt '14 12:45Aangepast op 21 okt '14 16:42

President Paria

Auteur: Bernard Hammelburg

In stadions gebeurt het vaak: voor het einde van de wedstrijd begint de menigte zich al naar de uitgang te begeven, om de verkeersdrukte te ontlopen, snel van het parkeerterrein af te zijn of als eerste op de bushalte te staan. Dat het publiek begon weg te lopen bij het optreden van Barack Obama tijdens een verkiezingsbijeenkomst, was wel héél ontluisterend.

Het ergste was misschien dat het publiek niet eens uit protest wegliep, maar om naar de shuttlebusjes te komen die de bezoekers naar een ver afgelegen parkeerterrein bracht. Het was dus onverschilligheid, wat voor een politicus misschien wel dodelijker is dan een teken van afkeuring.

Het gebeurde op een verkiezingsbijeenkomst voor de Democratische kandidaat-gouverneur Anthony Brown, die een comfortabele voorsprong heeft op zijn Republikeinse opponent, en de steun van Obama dus helemaal niet nodig had. Op de bijeenkomst was het bekende presidentiële wapen, dat altijd wordt opgehangen als de president ergens optreedt, trouwens nergens te vinden. Columnist Dana Milbank, die het in de Washington Post beschreef, noemt Obama 'President Paria'. Democratische kandidaten hebben liever niet dat Obama campagne voor de komt voeren. First lady Michelle, vicepresident Joe Biden en factotum Bill Clinton zijn nog steeds van harte welkom.

Reinout van Wagtendonk wijst erop hoe belangrijk de zwarte stem is. Dat geldt altijd voor Amerikaanse verkiezingen. Zwarte Amerikanen, ruim twaalf procent van de bevolking, stemmen in het algemeen Democratisch. Maar ze blijven ook vaak bij de stembus weg, om allerlei redenen: ze hebben zich te laat als kiezer geregistreerd, zij wantrouwen de politiek, ze hebben de hoop opgegeven, ze hebben geen zin om naar het stemhokje te gaan. In hun apathie staan ze niet alleen, want de algehele opkomst is vaak onder de vijftig procent, en bij tussentijdse verkiezingen meestal maar rond een derde.

Ook de zwarte Amerikanen zijn teleurgesteld in Obama. Maar áls ze gaan stemmen, is dat toch voor Democratische kandidaten. Vandaar dat hun deelname aan deze verkiezingen zo belangrijk is. Sterker nog: Cornell Belcher, een opiniepeiler die voor Obama heeft gewerkt, schreef in een memo: de Afrikaanse Amerikanen kunnen ervoor zorgen dat de Democraten hun meerderheid in de Senaat behouden. Als ze niet gaan stemmen, winnen de Republikeinen. Maar hij is niet optimistisch: "In 2008 en 2012 was de opkomst onder Afrikaans-Amerikanen groot, maar voor 2014 ziet het er niet goed uit. Sterker nog: meer dan de helft weet niet eens precies wanneer de verkiezingen plaatsvinden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen