Frankrijk stuurt snel wapens naar Koerden
Frankrijk is begonnen met het leveren van wapens aan de Koerden die in Irak strijden tegen ISIS. Dat heeft het bureau van president François Hollande bekendgemaakt. Frankrijk is het eerste Europese land dat wapens levert.
Duitsland denkt erover om 'niet-dodelijke' militaire uitrusting te sturen, zoals helmen, gepantserde voertuigen en nachtkijkers. Ook Groot-Brittannië mengt zich door helikopters in te zetten om gevluchte yezidi's te redden die in de val zitten op de berg Sinjar, schrijft de krant The Guardian. Daarnaast wil Groot-Brittannië namens Jordanië militair materieel naar Koerdische troepen in Irak gaan vervoeren.
Bewegingen
Maar wie bewapenen ze precies? De strijders zijn Koerden, maar komen uit allerlei verschillende bewegingen, zegt correspondent Remco Andersen. "De wapens gaan naar de peshmerga, dat zijn de strijdkrachten van de autonome Koerdische regering in Noord-Irak. Maar de Koerden zijn verdeeld, ook binnen Noord-Irak. In Turkije heb je de PKK, die door Europa en Turkije als terroristisch beweging wordt gezien. In Syrië heb je een groep die verwant is aan de PKK."
Die laatste groep speelde de afgelopen dagen een belangrijke rol bij de bevrijding van Yazidi's van berg Sinjar. Het is dus wel oppassen dat de peshmerga niet te veel gaat samenwerken met die groep uit Syrië die verwant is aan de PKK, zegt Andersen. "Want dan krijg je dat Turkije op zijn achterste poten gaat staan en dan heeft ook Amerika weer een probleem."
Wapensteun
Een ding is in ieder geval zeker, zegt de correspondent: "Zonder deze wapensteun zal het de Koerde niet lukken ISIS te verslaan. ISIS heeft tijdens hun opmars de afgelopen maanden enorm veel wapens buitgemaakt op het Iraakse leger. Wapens die het Iraakse leger weer van de Amerikanen hadden gekregen. Dus dan heb je het over een aantal humvees, tanks, een aantal helikopters, artillerie."
De strijders van ISIS weten hoe ze dergelijk zwaar militair materieel moeten gebruiken. Andersen: "Ik was gister in een plaatsje buiten Erbil dat de Koerden net met hulp van Amerikaanse aanvallen hebben heroverd op ISIS. Daar zeiden ze, 'ja, we hebben iedereen nu wel verjaagd. Maar ze staan tien kilometer verderop met artillerie. Zonder Amerikaanse vliegtuigen kunnen wij data niets aan doen, want wij hebben geen artillerie."
Maar ook als ze de wapens krijgen, zullen er mensen nodig zijn die weten hoe ze een tank, artillerie en eventueel ook helikopters weten te bedienen. Andersen: "Het is niet zo dat je een pakketje aflevert, iemand op een knopje drukt en het evenwicht is hersteld."