Nieuws15 okt '12 05:51Aangepast op 15 okt '12 07:05

Antwerpen is blij met De Wever

Auteur: Mijke Hurkx

De splitsing van België is een stap dichterbij gekomen na de verkiezingsuitslag zondagavond. Bart De Wever van de Vlaams-Nationalistische partij NVA is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen.

De Wever wordt nu burgemeester van Antwerpen en is partijleider van de grootste partij van Vlaanderen. Luid gejuich klonk in Antwerpen tijdens zijn overwinningsspeech. In zijn speech riep N-VA-kopman Bart De Wever op tot een staatshervorming van België.

Daarna ging Bart De Wever te voet naar het stadhuis van Antwerpen om daar officieel zijn overwinning op te eisen.

Het belang van deze uitslag voor over twee jaar, wanneer de federale regering wordt gekozen, is groot, volgens de overwinnaar: "Als de grootste stad van Vlaanderen voor verandering heeft gekozen, dan is het een signaal voor dat er geen draagvlak is voor een regering die niet eens door de meerderheid van Vlaanderen wordt gesteund", zegt De Wever tegen BNR's Laurens Boven.

Onvrede
Het belangrijkste motief voor de Vlaamse kiezer lijkt overigens algehele onvrede over het hele beleid van de gevestigde partijen. Zo wordt het ook geïnterpreteerd. "Dat is een veel globalere redden geweest om op de nationalisten te stemmen. Dat wordt allemaal toegespitst op Elio Di Rupo. Het is eigenlijk dezelfde beweging als in andere landen in Europa waar de ontevredenheid regeert", zegt  Luc van der Keelen van het Laatste Nieuws.

De Wever hoopt na de verkiezingen over twee jaar minister-president te worden van het Vlaamse deel. “Of men nu direct wil afscheiden, nee. Zelfs bij de aanhangers van De Wever is dat niet de hoofdreden. De hoofdredenen zijn de gevestigde partijen en het hele politieke systeem.”

Toekomst van het land
"De Waalse partijen beginnen te beseffen dat ze zich misschien wel moeten voorbereiden op de grote onderhandelingen over de toekomst van het land. De premier doet de verkiezingen af als een lokaal evenement, maar hij weet wel beter", meent Van der Keelen.

In Antwerpen bestaat de vrees dat het uiteindelijk niet De Wever zal zijn die de stad zal meevoeren in de vaart der volkeren. Hij moet in ieder geval de komende twee  jaar het burgemeesterschap combineren met het partijleiderschap en de Antwerpenaren vrezen dat De Wever de stad over twee jaar met het grootste gemak weer in de steek laat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen