Nieuws15 jan '14 14:11

Britse minister van Financiën: Europa op de schop, maar wel van binnenuit

Auteur: Thijs Baas

Hervorm de EU of Groot-Brittannië stapt eruit. Dat was de dreigende boodschap van de Britse minister van Financiën George Osborne, die vanochtend zijn EU-speech hield in Londen.

Toch zal de soep niet zo heet worden gegeten als die wordt opgediend, verwacht Europa-verslaggever Anke Truijen, die de speech volgde. De Conservatieve Partij voelt weliswaar de hete adem van de eurosceptische partij UKIP in de nek, maar als puntje bij paaltje komt, ziet Osborne wel degelijk mogelijkheden om de EU van binnenuit te hervormen. "Zijn boodschap is eigenlijk: 'we want to be ín Europe, but not rún by Europe'."

Het is bijna een jaar geleden dat premier Cameron een referendum over het Britse EU-lidmaatschap aankondigde. En nog steeds voelen de Britten zich niet lekker in Europa, zegt Anke Truijen; het is te log, te bureaucratisch, te ondemocratisch, vinden zij. Reden dus om te zeggen: hervorm, of we stappen eruit. "Je kunt het vertrouwen van mensen niet winnen met een zwakke EU die economisch niet slagvaardig is, en ze tellen economisch niet mee in de wereld als ze zo doorgaan, vrezen ze."

Regelgeving en interne markt
Op ten minste twee punten zal het beleid wat de Britten betreft moeten worden aangescherpt: de overbodige regelgeving - de zogenaamde red tape - moet worden weggesneden en er mag niet langer worden getreuzeld met het doorvoeren van een interne markt. Maar ook van belang is dat het voor EU-landen onderling mogelijk moet blijven vrijhandelsakkoorden te sluiten op deelterreinen, zonder de bemoeienissen van álle EU-landen.

De eurolanden-dominantie is de Britten een doorn in het oog. Het land voelt zich meer en meer buitengesloten, zegt Anke Truijen. De landen die de euro als valuta hanteren bepalen op dit moment grotendeels de agenda, vindt Osborne. Op zich zou dat nog niet zo'n probleem zijn, als er door een paar machtige eurolanden niet erg ad hoc zou worden gereageerd op de crisis, met wankele wetgeving. "De Britten hebben een groot financieel centrum en ze werden al een keer overruled toen de strengere Europese wetgeving aan de orde was."

Euroscepsis
Intussen staat de Conservatieve Partij onder druk, vooral door kritische en eurosceptische partijgenoten en de UKIP-partij. Áls de Conservatives al uit de EU willen stappen, zouden ze eerst het bedrijfsleven moeten overtuigen, want als érgens het nut van Europese samenwerking wordt erkend is het daar wel. Zo lijkt de brexit voorlopig een brug te ver. Toch mag het EU-lidmaatschap geen vanzelfsprekendheid zijn. Dat is niet alleen een waarschuwing aan Brussel, maar ook aan de partij zelf, die de komende tijd de UKIP van het lijf zal moeten houden.

Gerelateerde artikelen