Nieuws5 mei '14 08:14Aangepast op 5 mei '14 14:36

'Drie Nederlanders gekidnapt in Nigeria'

Auteur: BNR Webredactie

Militanten hebben drie Nederlanders gekidnapt in Nigeria. Dat meldt de website Sahara Reporters. Het gaat om twee mannen en een vrouw, bevestigt de lokale politie aan RTL. Ook de in Rotterdam wonende Nigeriaanse activist Sunny Ofehe is vermist.

Twee in Nederland wonende Nigerianen die bij het drietal waren, zijn vermist. Volgens bronnen van Sahara Reporter is dit gisterenmiddag, rond half vijf plaatselijke tijd gebeurd. De Nederlanders waren op bezoek in het paleis van het Iduwuni Koninkrijk, waar ze een lokaal ziekenhuis steunen, zegt redacteur Lamyae Aharoua. "De Nederlanders zaten op een boot, samen met een groep Nigerianen. Militanten in speedboten omsingelden ze en begonnen te schieten met AK-47's. Anderen in de boot sprongen eruit en lieten de Nederlanders achter."

Sunny Ofehe
De Nederlanders waren in Nigeria onder leiding van de Nigeriaanse activist Sunny Ofehe van Hope for Niger Delta Campaign. Hij woont al jaren in Rotterdam en heeft in het verleden samengewerkt met Milieudefensie. Ook van Ofehe ontbreekt elk spoor.

'Neem de blanken weg'
Volgens een meereisende Nigeriaanse journalist ging het enorm snel, vertelt hij in de Sahara Reporter. "Ik was op de boot met de drie Nederlanders en twee Nigerianen. We werden omsingeld door schutters. Zij bevolen iedereen te gaan liggen in de boot. Ze verzamelden al onze spullen, waaronder mobiele telefoons, camera's en iPads. Ik hoorde ze zeggen: 'Neem de blanken weg'. Ik weet niet of ze de andere Nigerianen ook mee hebben genomen, of dat ze van de boot af zijn gesprongen."

Bevestigd
De lokale politie heeft de ontvoering tegen RTL Nieuws bevestigd. De daders zijn nog onbekend; er is nog geen contact gezocht met de autoriteiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht nog niet bevestigen.

In Nigeria komen veelvuldig ontvoeringen voor en het reisadvies is zeer negatief, voornamelijk naar plekken waar veel toeristen komen.

Gerelateerde artikelen