Nieuws4 mrt '13 15:05Aangepast op 4 mrt '13 16:41

Carlos Slim blijft de rijkste ter wereld

Auteur: Anne-Greet Haars

De Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim is nog steeds de rijkste man ter wereld, gevolgd door Microsoftoprichter Bill Gates. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

De 73-jarige Slim zag zijn vermogen afgelopen jaar naar schatting met 4 miljard dollar groeien tot 73 miljard dollar, ondanks de tot nu toe onfortuinlijke investering van zijn bedrijf América Móvil in het Nederlandse KPN. Vorig jaar nam het Mexicaanse telecombedrijf een belang van 27 procent in KPN, waarna het aandeel meer dan de helft van zijn waarde verloor. Ook verloor América Móvil op het vorig jaar verworven belang in Telekom Austria.

Nederlanders
Op de lijst staan in totaal zes Nederlanders, waar Charlene de Carvalho-Heineken op de hoogste plek (94) staat. De andere Nederlanders op de lijst zijn Frits Goldschmeding, John de Mol, Hans Melchers, Joop van den Ende en Ralph Sonnenberg.

Derde plaats
Op de derde plaats van de lijst trad wel een wijziging op. Amancio Ortega, de Spaanse mede-oprichter van modebedrijf Inditex, heeft superbelegger Warren Buffett en Bernard Arnault van LVMH ingehaald en mag zichzelf de op twee na rijkste man ter wereld noemen volgens het zakenblad.

"Warren had een goed jaar, maar Amancio Ortega had een nog beter jaar'', zei redacteur Randall Lane van Forbes. De oprichter van het bedrijf achter de populaire modeketen Zara zag zijn vermogen groeien met 19,5 miljard dollar, de grootste stijging onder de miljardairs, tot 57 miljard dollar. Buffet heeft een geschat fortuin van 53,5 miljard dollar.

Recordaantal
In totaal is er dit jaar volgens Forbes een recordaantal van 1426 miljardairs, met een gemiddeld vermogen van 3,8 miljard dollar. "Het is een goed jaar om miljardair te zijn. De wereldwijde markten gaan omhoog en dat duwt steeds meer mensen over de drempel'', zei Lane.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen