Nieuws16 okt '14 08:16

CDA'er Omtzigt: sneller hervormen, overheid krimpen

Auteur: Bram van Dijk

CDA en D66 willen niet wachten op financiële meevallers om het belastingstelsel te herzien. VVD en PvdA laten de uitgaven deze kabinetsperiode te veel oplopen, terwijl de economie bijna stilstaat, zegt Pieter Omtzigt van het CDA.

Omtzigt. ANP
Omtzigt. ANP

De oppositiepartijen willen dat de belasting op arbeid wordt verlaagd, maar daarvoor moet de overheid krimpen. Het kabinet wil juist alleen meevallers ten gunste laten komen van lagere arbeidsbelasting. Maar dat vindt CDA'er Pieter Omtzigt van het CDA niet realistisch de komende jaren.

Voor mogelijke overheidsbezuinigingen wijst hij naar de tegenbegroting die CDA eerder opstelde. Het bevriezen van de uitgaven van departementen, het afschaffen van de subsidie om medisch specialisten in loondienst te krijgen. En: "De banenplannen van het kabinet lijken per 200.000 euro 1 baan op te leveren. Dat is heel erg inefficiënt. Dus laat die banenplannen vervallen."

Staatssecretaris Wiebes van Financiën praat vandaag op zijn ministerie met belastingwoordvoerders van regerings- en oppositiefracties over zijn belastingplannen.

Gerelateerde artikelen