Nieuws11 feb '14 14:35Aangepast op 11 feb '14 15:36

NCTV kaart gevaar radicale preken aan bij provider

Auteur: Thijs Baas

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) probeert de islamitische radiozender Radio Ghurabaa uit de lucht te halen die sinds enkele weken radicale preken uitzendt. De zender zou jihadistisch gedachtegoed verspreiden.

Volgens de NCTV zou dat ertoe kunnen leiden dat Nederlandse jongeren afreizen naar Syrië om een heilige oorlog te voeren. Peter Knoope, directeur van het Internationaal centrum voor counter terrorism, begrijpt de angst, maar zet kanttekeningen. "Het kan mensen gevoelig maken voor de boodschap, maar het is met name de combinatie van de berichten op Facebook en Twitter en de mensen die rekruteren; daarin zit wel degelijk een risico."

Het zou gaan om maximaal vijftig bezoekers van de site, meldt Radio Ghurabaa, en waarschijnlijk nog minder luisteraars, erkent Knoope. "Het aantal mensen dat naar Syrië vertrekt is natuurlijk ook relatief beperkt als je kijkt naar een totale bevolking van 17 miljoen mensen. Maar het totale aantal foreign feighters beloopt inmiddels tussen de tien- en de twintigduizend. Als al die mensen terugkeren naar hun land van herkomst en daar jihadistische activiteiten gaan ondernemen, hebben we toch een zeer groot probleem in de wereld."

Juridisch
Het kan daarom in ieder geval geen kwaad om dit soort zaken aan de kaak te stellen, meent Knoope. "Je kunt providers erop aanspreken dat we proberen een hate-free environment te creëren, op basis van vrijwilligheid. Maar als er werkelijk over de juridische streep wordt gegaan, moet je juridische stappen kunnen ondernemen. Dat is bij internet nog best ingewikkeld, want als iemand vandaag verboden wordt, komt hij morgen toch vrij eenvoudig weer terug."

In feite zijn er geen rechtsmiddelen voor de NCTV om deze zender uit de lucht te halen, zo lijkt het. "Vrijheid van meningsuiting staat als een belangrijk recht bovenaan, maar bovendien moet je kijken naar de effectiviteit van een dergelijk middel, want je moet je ook afvragen of het niet op een andere plek terug komt als je iets verbiedt, dus dat is technisch ingewikkeld."

"Het is aan de rechter om te beslissen. We moeten de vrijheid van meningsuiting waarborgen. Er zijn afspraken met providers om te komen tot een hate speech-vrije omgeving, op basis van vrijwilligheid. Op zich is het het goed recht van een nationaal coördinator om een provider erop te wijzen dat er iets gebeurt wat toch onwenselijk was." 

Gerelateerde artikelen