AZG: Mobiliteit grootste probleem bij bestrijding ebola
Honderden mensen zijn in het westen van Afrika inmiddels bezweken aan de hardnekkige ebola-epidemie. Artsen zonder Grenzen kan de vraag om nieuwe behandelcentra niet meer aan.
In Liberia, Sierra Leone en Guinee heeft ebola al meer dan 670 levens gekost. Meinie Nicolai, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen (AZG), noemt de situatie in die landen “zeer ernstig”.
Ebola is een zeer besmettelijk virus. Ook is het zeer dodelijk. Zestig procent van de mensen die ermee besmet raken, komt te overlijden.
Mobiliteit
Al zes maanden waart de epidemie
inmiddels rond en zij is nog lang niet onder controle. Nicolai: “Wij hebben al veel
ervaring met ebola. Wat het probleem in dit geval is, is dat het ten eerste
langer duurt omdat de mensen nogal mobiel zijn.” Daardoor, zegt zij, is
er veel contact tussen verschillende groepen mensen, waardoor het besmettelijke virus gemakkelijk om zich heen kan grijpen en snel op meerdere
plaatsen is opgedoken. “Dat is het grootste probleem waarmee wij te maken hebben.”
Dit maakt het ook anders dan in eerdere gevallen. “Wij hebben eerder van deze epidemieën gehad in Angola, in Oeganda, in Congo. Daar konden we het vaak tot één district met een paar dorpen beperken. Nu is die mobiliteit van de bevolking een groot probleem”, zegt Nicolai.
Vertrouwen
Ten tweede is er angst en wantrouwen bij een deel van de bevolking ten opzichte van de medische zorg. Daardoor worden
sommige zieken verstopt zodat ze niet kunnen worden behandeld. “Dat moeten we
absoluut niet hebben. We moeten hebben dat ieder geval dat ebola zou kunnen
zijn, naar het gezondheidscentrum moet komen dat daar speciaal voor is
ingericht, om eventuele verspreiding te voorkomen. Dus het is ontzettend
belangrijk om het vertrouwen van de bevolking in gezondheidszorg te herstellen.” Dat kan volgens Nicolai met voorlichting en educatie.
De landen nemen ook zelf maatregelen om de verspreiding van ebola tegen te gaan. Zo is in Nigeria het ziekenhuis gesloten waar gisteren een Liberiaanse patiënt overleed aan het virus. Hij was het eerste sterfgeval aan de ziekte in Nigeria.
Liberia heeft zondag de grenzen gesloten. Op de luchthaven en enkele grensposten die wel open blijven, gelden strenge voorzorgsmaatregelen. Verder zijn restricties aangekondigd voor openbare bijeenkomsten, zoals demonstraties.
Nieuwe behandelcentra
Intussen probeert AZG ebola-lijders op zoveel mogelijk plaatsen te behandelen in speciale klinieken. Nicolai: “Op het moment wordt Artsen Zonder Grenzen
overspoeld door locaties waar we nieuwe behandelcentra moeten opzetten. We
kunnen het werk niet meer aan en we hebben ieders hulp nodig.”