'Ebola-risico is laag, maar pas op voor malaria'
In Groot-Brittannië is de regering extra alert op verspreiding van het Ebola-virus. De ziekte is opgedoken in West-Afrika, maar zou via de luchtvaart gemakkelijk naar Engeland kunnen komen.
Wat Aura Timen, arts infectieziekten bij het RIVM, vooral zorgen baart, is dat de epidemie al in maart uitbrak en nog altijd niet is gestopt. Toch schat ze de risico's voor Europa en Nederland bijzonder laag in. "Het is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Traditioneel hebben we niet zo veel banden met de drie landen, waar voornamelijk Engelssprekende mensen wonen; het zijn geen traditioneel toeristische gebieden voor Nederland en we hebben heel weinig mensen die beroepsmatig bezig zijn in die landen."
Britse artsen moeten extra alert zijn op ziekteverschijnselen en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een crisisstaf bijeen geroepen. Mócht zich in Nederland een geval van Ebola voordoen, gaat de patiënt in isolatie, in een speciale eenpersoonskamer met negatieve druk en sluizen. "Alle mensen die in contact komen met de patiënt dragen beschermende kleding, maskers, brillen, dus er worden allerlei voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat bloed van de patiënt in aanraking komt met hulpverleners.
Malaria
Hoewel het risico voor bezoekers aan de landen erg laag raadt ze aan om bij de GGD langs te gaan voor goed advies. Het gevaar schuilt immers in iets anders. "Het risico van malaria is heel erg groot. Als je voor malaria-advies naar de GGD gaat, krijg je ook advies over ebola. Je krijgt dan drie dingen te horen: blijf weg van mensen met ebola, gebruik geen onverhit apenvlees of vleermuizenvlees en zorg dat je zo min mogelijk in aanraking komt met de gezondheidszorg, dus ga niet naar het ziekenhuis als het niet nodig is."
Toch is Nederland volgens Timen heel goed voorbereid op dit soort gevaren. "We hebben in 2008 een patiënt met een vergelijkbare aandoening gehad vanuit Oeganda. We hebben toen als enige land in de wereld buiten Afrika ervaring opgedaan met hoe je moet omgaan met zo'n patiënt." Dat was voldoende reden geweest om de richtlijnen te actualiseren: wat gebeurt er met de contacten en wat gebeurt er met de berichtgeving naar buiten?