Nieuws20 jan '14 17:45

Marten Fortuyn: niet vooraf informeren van familie 'typisch Haagse interpretatie'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het is een typisch gevalletje Haagse interpretatie dat de familie van de vermoorde politicus Pim Fortuyn niet op de hoogte was van het eerste proefverlof van Volkert van der G., de man die Fortuyn vermoordde.

Dat zegt Marten Fortuyn op BNR. Hij was niet op de hoogte van het eerste verlof van de moordenaar van zijn broer, terwijl afgesproken was dat de familie vooraf zou worden geïnformeerd.

Teeven zegt ter verdediging dat de familie uit veiligheidsoverwegingen niet op de hoogte werd gebracht. "Er was een afspraak dat we de contactpersoon van de familie zouden informeren als verlof plaatsvond. Hij zou worden geïnformeerd en dat is gebeurd", zei Teeven tegen verslaggever Harmen van der Veen.

Haagse interpretatie
Maar dat is volgens Fortuyn 'typisch Haagse interpretatie'. "Het vreemde is dat Hans Smolders, de ex-chauffeur van Pim, 14 dagen geleden wel op de hoogte was van het proefverlofweekend was. Waarom hij wel en waarom de familie niet", vraagt hij zich hardop af.

Hij kan wel begrip opbrengen dat het om veiligheidsredenen niet is gebeurd. "Maar er is wel degelijk afgesproken dat wij vooraf zouden weten wat er plaats zou vinden en niet achteraf. Als hij bij wijze van spreken ons niet vertrouwt en ons onder geheimhouding die informatie niet verstrekt, is dat een kwalijke zaak."

Het verstrekken van informatie aan de oud-chauffeur van de vermoorde politicus is blijkbaar wel onder geheimhouding gegaan, beredeneert Fortuyn. Want hij bracht de familie ook niet op de hoogte van het proefverlof. “Dat zelfde doet hij dus blijkbaar niet bij de familie. Ik vind dat een heel kwalijke zaak als Smolders wel degelijk geïnformeerd was.”

Woordvoerder van de familie
Maar dan is er nog iets wat de broer van de vermoordde Pim Fortuyn vreemd vindt. Want hij is überhaupt niet gebeld. “Vanaf 6 mei 2002 ben ik de woordvoerder van de familie en ik ben niet gebeld. Hij heeft mijn schoonzus laten bellen, van mijn broer Simon, maar die is niet de woordvoerder van de familie. En dat weet hij (Teeven, red.) net zo goed.”

Stappen ondernemen is Fortuyn niet van plan. “Ik kan me wel voorstellen dat hij op een gegeven moment de veiligheid wil garanderen van Volkert van der G., maar dan moet hij niet dit soort spelletjes met de familie spelen.”

Fortuyn heeft ook geen verdere verwachtingen meer van Teeven. Maar hij zou wel graag willen dat Teeven open zou zijn naar de familie van de vermoordde politicus. “Zodat wij vooraf op de hoogte gesteld worden van de afspraken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen