
Dat schrijft Trouw zaterdag. Alle NS-conducteurs krijgen een opleiding tot bedrijfshulpverlener (bhv). Tot 2011 kregen ook machinisten een dergelijke opleiding, maar dat heeft de NS afgeschaft.
Het komt regelmatig voor dat er geen conducteur meerijdt met een trein, bijvoorbeeld bij vertragingen of als een conducteur zich ziek meldt, erkent een NS-woordvoerder.
Eigenwijs
Kennelijk hebben de verschillende vervoerders eigen manieren om de eerste hulp te stroomlijnen. Een woordvoerder van Connexxion zegt dat zij aan boord geen bhv'er nodig hebben. Andere veiligheidsprocedures volstaan, aldus de woordvoerder. "In geval van nood stopt de trein bij de eerstvolgende overgang en daar kan de ambulance gemakkelijk komen om hulp te verlenen. Die procedure werkt tot volle tevredenheid."
Volstaat?
Maar wanneer we van Roel Berghuis van vakbond FNV Spoor horen waarmee een bhv'er in een trein is belast, lijkt de aanpak van Connexxion niet te volstaan. "De taak van de bedrijfshulpverlener is toch eerste hulp bij ongelukken. Het kunnen reanimeren, handelen met blusmiddelen en het kunnen evacueren bij calamiteiten", zegt hij op BNR.
Ook niet altijd
Arriva zegt dat 'stewards' aan boord van de treinen EHBO-papieren hebben. "Alle stewards zijn in het bezit van een EHBO-diploma, inclusief de bevoegdheid voor de bediening van een automatische externe defibrillator (AED), of hebben de training ‘Levendreddend handelen’ gevolgd", zo laat Arriva weten. Maar ook Arriva zet de stewards niet altijd in, op het traject Achterhoek Rivierenland is soms geen steward aanwezig. En moet de machinist dus zonder hulpverlener aan de slag.