Nieuws3 sep '13 07:35

Prominente haviken nu achter Obama

Auteur: Thijs Baas

Het zou een ramp zijn als het Amerikaanse Congres tegen militaire acties tegen Syrië stemt. Dat zegt de Republikeinse Senator en voormalig presidentskandidaat John McCain.

Vandaag buigt de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Amerikaanse Senaat zich over Syrië. McCain heeft aangegeven dat hij neigt voor een steunresolutie te stemmen voor Obama's optreden in Syrië. In het weekend was daar nog enige twijfel over.

Samen met Lindsey Graham, een gezaghebbende Republikein die zegt dat al twee jaar geleden ingegrepen had moeten worden, wil hij zijn Republikeinse collega's overhalen om voor Obama's offensief te stemmen. "Ook McCain zei dat het meer moest worden dan een speldenprik en Graham krijgt de indruk dat er een steviger actie op het toneel komt dan hij eerder had gedacht. Het zal Obama iets hebben gesterkt", zegt Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk.

Frankrijk
Toch gaat het offensief van Obama om een meerderheid van het Congres achter zijn plannen te krijgen keihard door. Steun krijgt hij daarbij voornamelijk uit Frankrijk, waar premier Jean-Marc Ayrault pleitte voor 'een proportionele straf met harde hand'. En dat is behoorlijk in lijn met de visie van Obama, zegt Van Wagtendonk. "Het is niet de bedoeling dat er een regime change komt, het echt de bedoeling om Syrië - en op de achtergrond Iran en Hezbollah - te laten weten dat dit echt niet kan, dat er consequenties zijn verbonden aan het gebruik van internationaal verboden massavernietigingswapens."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen