Nieuws25 sep '14 01:04Aangepast op 25 sep '14 01:56

'Instemming Assad brengt volkenrechtelijk mandaat aanval Syrië dichterbij'

Auteur: Thijs Baas

De goedkeuring van Assad aan de Amerikaanse aanvallen op IS in zijn land kan alsnog leiden tot een volkenrechtelijk mandaat voor internationaal ingrijpen in Syrië. Dat stelt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in het BNR-programma De Wereld.

"Dat zal een onderdeel van de discussie worden. Hoelang hij dat volhoudt weet ik ook niet. De man is op dit punt onvoorspelbaar en er zijn genoeg aanwijzingen uit het verleden waaruit blijkt dat dezelfde Assad met IS heeft samengewerkt. De situatie in dat land en in de regio is heel volatiel. Maar het klopt: het feit dat een land zegt: 'ik heb er geen bezwaar tegen dat in mijn land wordt opgetreden, kan ook implicaties hebben voor de discussies over het volkenrechtelijk mandaat."
 

Timmermans vindt niet dat ons land nu al medeverantwoordelijk is voor de Amerikaanse bombardementen in Syrië. Het effect van de voorgenomen acties reikt wat Timmermans betreft overigens veel verder dan alleen Irak en Syrië. Ook in de wijde omgeving dreigt de 'nihilistische ideologie van IS' post te vatten, zegt de minister vanuit New York. "IS probeert zijn tentakels uit te spreiden tot een veel groter gebied, dat reikt van Jemen tot de Maghreb."

Voortbestaan Irak
Het voortbestaan van de staat Irak is de eerste prioriteit van de internationale aanval op IS. Maar daarmee is de terreurorganisatie nog lang niet volledig teruggedrongen, zegt Timmermans tegen BNR's Bernard Hammelburg. "Dan is op de lange termijn de vraag hoe je IS aanpakt, maar daar gaat deze missie niet over."

Om nog maar te zwijgen van het opbouwen van een Iraakse staat. "Daar heb je de F-16's niet voor nodig. Maar ook dat is onderdeel van de internationale strategie die erop gericht is om die staat overlevingskansen te geven. De 130 Nederlandse trainers moeten de Iraakse strijdkrachten in staat stellen om IS militair te verslaan."

Luister donderdagochtend vanaf 6:00 uur naar BNR Nieuwsradio voor nadere duiding van de aanvallen op IS. Voor het volledige gesprek dat Bernard Hammelburg had met Frans Timmermans, luister hier voor deel 1 en hier voor deel 2.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen