Nieuws25 sep '13 15:58Aangepast op 25 sep '13 19:53

CNN: 'Nederlander onder aanvallers winkelcentrum Kenia'

Auteur: BNR Webredactie

Onder de tien tot vijftien aanvallers die een bloedbad aanrichtten in een winkelcentrum in Nairobi, bevond zich ook een Nederlander. Niet verrassend, zegt terrorisme-expert Bibi van Ginkel.

Dat heeft een woordvoerder van de Keniaanse autoriteiten tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd. Volgens Manoah Esipisu was een van de terroristen een Nederlander, een ander was van Britse komaf.

Betrokkenheid
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan de betrokkenheid van de Nederlander nog niet bevestigen. Maar volgens Van Ginkel van Instituut Clingendael is de betrokkenheid van een Nederlandse Jihad-strijder bepaald niet ondenkbaar. "We hebben al langer te maken met een fenomeen dat we foreign fighters noemen.

Van Ginkel doelt op mensen die niet per se uit het land komen, maar zich wel willen aansluiten bij een extremistisch-islamitische strijd. "We hebben dat gezien in Tsjetsjenië, Afghanistan, Pakistan, Jemen, Syrië en nu dus in Somalië. Er was wel al langer bij de inlichtingendiensten een beeld dat ook in Nederland bepaalde cellen van al-Shabaab actief zouden zijn. Met name in de ondersteunende activiteiten, zoals fundraising; het verzamelen van financiële middelen om die strijd te ondersteunen."

Preventieprogramma's
Foreign fighters vormen al langer een probleem, zegt Van Ginkel. Om je ertegen in het geweer te stellen moet je goede inlichtingen en preventieprogramma's hebben om mensen weer op andere ideeën te brengen. Het is vaker zo dat bepaalde extremistische mensen een bepaalde verwantschap voelen met een strijd die elders gevoerd wordt. In dit geval extremistische islamieten die zich daar niet alleen via hun locale groepjes vocaal over willen uiten, maar ook de wapens ter hand willen nemen."

Of zich meer buitenlanders onder de terroristen bevonden, is nog niet bekend. Zo claimde Al-Shabaab, de terroristische organisatie die verantwoordelijk voor het bloedbad heeft opgeeist, dat er ook Amerikanen betrokken waren bij de gijzeling. Presidentieel woordvoerder Esipisu zei tegen CNN dat de Keniaanse autoriteiten geloven dat "weinig andere nationaliteiten" een rol speelden bij het drama.

Aanwijzingen
Eerder al deden berichten de ronde dat een Nederlander onder de aanvallers zou zijn of dat een Nederlander in verband met de aanslag op het vliegveld was gearresteerd. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken had echter geen aanwijzingen dat dit ook daadwerkelijk het geval was.

Bij de geweldadige gijzeling die zaterdag begon en dinsdag eindigde, kwamen ten minste 61 burgers en 6 leden van de veiligheidstroepen om het leven. Verwacht wordt dat dit dodental nog verder zal oplopen. Van de daders werden er vijf doodgeschoten. Nog eens elf mensen zijn aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de aanval.

Een van de slachtoffers was een 33-jarige Nederlandse vrouw. Samen met haar Australische man was zij aan het winkelen in het luxe winkelcentrum Westgate toen gewapende mannen binnenvielen en het vuur openden. Ook haar man overleefde de aanval niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen